Ayak Bileğinde Kıkırdak Sorunlarına Dikkat

Medicana Samsun Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Opr. Dr. Yılmaz Şahin, ayak bileğinde görülen problemlerden...

Medicana Samsun Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Opr. Dr. Yılmaz Şahin, ayak bileğinde görülen problemlerden biri olan, ayak bileğinde kıkırdak sorunları konusunda bilgi verdi.

Opr. Dr. Yılmaz Şahin, “Talus, ayak bileği eklemini oluşturan en önemli kemik yapıdır. Kaval kemiğinin alt ucu ile beraber oluşturdukları eklem yüzeyi ile ayak bileği ekleminin hareketini sağlarlar. Talusta var olan kıkırdak katman ayak bileği eklemi için en önemli yüzeydir. Kemik üzerinde var olan kıkırdak tabakalar salgıladıkları eklem içi sıvı sayesinde eklem hareketliliğinin ideal bir ortamda gerçekleşmesini sağlar. Kıkırdak dokuyu kemik dokudan ayıran en önemli özellik, iyileşme kapasitesinin olmamasıdır. Kıkırdak hasarları en sık olarak ayak bileği travmalarından sonra görülür. Ancak travma hikayesi olmayan hastalarda da karşılaşılan bir sorundur. Özellikle kortizon kullanımı, ailevi bazı kan hastalıklarında ve romatizmal hastalıklarda görülebilirler” dedi.

Reklam
Reklam

Kıkırdak sorunlarında hastaların şikayetleri konusunda bilgi veren Şahin, “Kıkırdak sorunlarında hastalarda eklem hareket kısıtlılığı, ağrı, boşalma hissi, takılma duygusu gibi şikayetler gelişir. Sorun ilerledikçe yürüme mesafesinde azalma ve şişlik gibi sorunlarda ortaya çıkar. Tanıda röntgen, MRI ve tomografi gibi tetkikler kullanılabilir. Bu yöntemler hastalığın hangi evrede olduğunu tespit etmekle beraber aynı zamanda tedavi planlamasının yapılması içinde gereklidir” diye konuştu.

Hastalığın tedavisine değinen Opr. Dr. Yılmaz Şahin şöyle devam etti: “Son yıllarda kıkırdak problemlerinde iki yeni ürün tedavi amacıyla kullanılmaktadır. Bu ürünlerden bir tanesi glukozaminoglukan kondroitin sülfattır. Bu etken madde kıkırdağın yapısında bulunan ana maddelerden biridir. Amaç, uzun süreli kullanımlarda kıkırdak kalitesini arttırmaktır. İkinci ürün eklem içinde kayganlaştırıcı etkisi ve ağrıyı azaltmaya yönelik olarak kullanılan hyalüronik asittir. Eklem içi enjeksiyonlar şeklinde yapılır. Erken evre hastalarda fizik tedavi ve rehabilitasyonun da yeri vardır.

Reklam
Reklam

Cerrahi tedavide birinci yöntem artroskopik tekniklerdir. Artroskopik cerrahide ayak bileğine 2-3 noktadan açılan mini insizyonlarla bir kamera eşliğinde girilerek yapılan cerrahi tedavilerdir. Kıkırdağın hasarlı bölümü üzerinde dirileme, mikro kırık yöntemlerle yalancı bir kıkırdak dokusu oluşturularak ağrının giderilmesi hedeflenmektedir. Bu yöntemlerde başarı oranı yüzde 75 -80 civarındadır.

İlerlemiş vakalarda açık cerrahi yöntemlerine başvurulur. Mozaikplasti (dizden alınan sağlam kıkırdağın ayak bileğine nakli) allograft kullanımı (kadavradan alınmış kıkırdakların nakli) uygulanabilmektedir.”

Ayak bileğinde kıkırdak sorunu olan Gülay Gürkan adlı hastaya başarılı bir operasyon sonrası sağlığına kavuşturan Opr. Dr. Yılmaz Şahin, “Uyguladığımız operasyon sonrası hastamızın durumu oldukça iyi. Kısa süre içinde aktif yaşamına dönmesinde herhangi bir sakınca görünmemektedir” şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: