Ayak kokusu derdi bitiyor

Ayağın terlemesi sonucu ortaya çıkan ve sahibine büyük rahatsızlık veren ayak kokusunun, suya düşük akımlı elektrik verilerek tedavi edilebildiği bildirildi.

İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dermatoloji Kliniği Şef Yardımcısı Uzman Dr. Zerrin Öğretmen, ayak kokusunun nedeninin, ayak teriyle birleşen bakteri ve mantarlar olduğunu söyledi.

Öğretmen, sentetik çorap ya da kapalı ayakkabıların, ayakların hava almasını engellediğini ve terlemesine neden olduğunu ifade etti.

Ayakların günde iki üç kez yıkanması ve iyice kurulanması gerektiğini vurgulayan Öğretmen, "Ayak aralarını terleten kapalı ayakkabı ya da sentetik çorap giyilmemeli. Ayaklar günde iki üç defa yıkanıp kurulanmalı" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Evde otururken rulo haline getirilmiş pamukların, ayak parmaklarının uçlarına yerleştirilerek, parmak aralarının havalandırılmasını öneren Öğretmen, "Pamuklu ya da yün çoraplar ile açık ayakkabı giyilmeli, ayaklar yıkandıktan sonra mutlaka kurulanmalı ve başkasının terlikleri kesinlikle giyilmemelidir. Ayak kokusunun nedeni mantar değil de bakteriyse araştırılmalıdır. Çünkü bakteri kana karışıp kasıkta beze de yapabilir. Parmak araları zamanla ter nedeniyle yumuşar, çatlar ve buradan giren bakteri kana karışıp lenf bezi iltihabı ve yılancık yapabilir"dedi.

Öğretmen, kokuyu ve bakterileri gidermek için permanganat banyosundan faydalanılabildiğini, bu antiseptik solüsyonun 2,5 litre suya bir tablet atılarak hazırlandığını ve ayakların sabah akşam beşer dakika bu suda bekletilebildiğini bildirdi.

Çeşitli yöntemler denenmesine rağmen halen geçmeyen ayak kokusunun fiziki yöntemlerle tedavi edilebildiğini belirten Öğretmen,"Çeşitli yöntemleri deneyen ancak yine de ayak kokusu sorununa çare bulamayanları, günde 20'şer dakikalık 10 seansla tedavi edebiliyoruz.

Reklam
Reklam

Çeşme suyuna düşük akımlı elektrik vererek tedaviyi sağlıyoruz. Bazı çok ileri durumlarda botoks tedavisi de uygulayabiliyoruz" diye konuştu.