Hemen ardından gelen ''TERLİK GİY!'' çığlığı da cabası elbette... Ama çocuktuk, televizyonda Heidi vardı üstelik, sadece evde barkta değil, kırda bayırda da çıplak ayakla takılıyordu bu kız çocuğu! Biz neden çıplak ayakla dolanamıyorduk, neden illa ayakkabı, varsa yoksa temiz çorap!?
Müsadenizle birçok yazımızda attığımız ara başlığı yeniden atıyoruz:
O cefakar kadınlar bizi üşütmekten, nasırdan ve dün kırdığımız cam bardağın halıda kalmış parçalarından olduğu kadar, aslında ayak mantarından da korumaya çalışıyorlardı...
Ayak mantarının ana sebebi kirli ayakkabılar ve çoraplar. Ayaklarınız terliyor, ayakkabı ve çorapların içindeki kirle birleşiyor, bu da bakteri üremesine sebep oluyor. Bu bakteriler de ayaklarınızı sarıyor, ayak mantarına sebep oluyorlar. Deriniz çatlıyor, soyuluyor, kaşınıyor, kızarıklıklar oluşuyor, ayaklarınız su topluyor, yanma hissinden duramıyorsunuz.
Bu yüzden halka açık havuzlar eğer iyi dezenfekte edilmedilerse ayaklarınızda mantar enfeksiyonu oluşmasına sebep olabiliyorlar...
Eğer ayak mantarından muzdarip değilseniz önlemlerimiz basit: Temiz ayakkabı, temiz çorap, ayakları ve bacakları düzenli olarak yıkamak. Bunları yapmadıysanız, yapmanıza rağmen bir biçimde bu belaya yakalandıysanız bile evde kurtulmanızın yöntemleri var:
İltihap ve kaşıntılarla uğraşıyorsanız, ayak mantarına lanet ediyorsanız doğal ilaçlarınızdan biri hardal tohumları :) Hardal tohumlarını yarım saat suda bekletin, sudan çıkardıktan sonra ezin, ezmeyi mantarlı bölgelere sürün; rahatlamayı anında farkedeceksiniz.
Ayaklarınızı birkaç damla uçucu yağ eklediğiniz ılık suyla dolu bir kovada bekletmeniz de ayak mantarına iyi gelir. Çay ağacı yağı ve sardunya yağını öneririz, biraz tarçın eklemeniz de ekstra rahatlatacaktır.
Keklikotu yağında ise yöntem farklı: Keklikotu yağına biraz su katarak seyreltin. Bu karışımı bir sprey şişesine doldurun ve ayakkabılarınızın, çoraplarınızın üzerine püskürtün.
Eğer ayak mantarınız cildinizde kırmızı lekelere sebep olmuşsa bu hastalık ringworm (yuvarlak solucan) kaynaklıdır. Aloe vera bu enfeksiyon türüne iyi gelir. Yöntem basit:
Aloe vera bitkisinin yaprağını kesiyor, içindeki jeli çıkarıyorsunuz. Bu jeli gece uyumadan önce bacaklardaki mantarlı bölgelere uyguluyorsunuz. Uyandığınızda da duş alarak bacaklarınızı arındırıyorsunuz. İşte bu kadar!
Hemen yöntemi aktaralım: Zencefil parçalarını doğrayın, suya ilave edin ve 20 dakika boyunca kısık ateşte pişirin. Karışımı soğuttuktan sonra bir pamuk yardımıyla mantarlı bölgelere uygulayın.
Zencefil antifungal özelliğiyle sizi iyi edecek :)
Kırmızı lekeleri iyileştirmede aloe vera kadar elma sirkesi de etkilidir. Mantarlı bölgelere bir pamuk yardımıyla, günde üç defa elma sirkesi uygulayın. Birkaç gün içinde lekelerin geçtiğini farkedeceksiniz!
Sahip olduğu antibiyotik özellikler sayesinde zerdeçal suyu hem kaşıntılarınıza iyi gelir, hem de mantara bağlı iltihaplanmaları iyileştirir. Bir pamuk yardımıyla zerdeçal suyunu mantarlı bölgelere uygulamanız, bu işlemi günde 3 defa tekrarlamanız yeterli!