Ayakkabı Ustaları Sıkıntılı

Aydın’ın Çine ilçesinde uzun yıllardır çalışmalarını sürdüren ayakkabı ustası Süleyman Pala, el emeği ile çalışan...

Aydın’ın Çine ilçesinde uzun yıllardır çalışmalarını sürdüren ayakkabı ustası Süleyman Pala, el emeği ile çalışan küçük esnafın gün geçtikçe ekonomik güçlükler yaşadığını belirtti.

Ayakkabı çırağı bulamadıklarından yakınan Pala, günde ancak bir çift ayakkabı çıkarabildiklerini belirterek, eskisi gibi sipariş veren müşterilerin olmadığını söyledi. Pala, “Eskiden ustalarımız bize delerdi ki, bir çift erkek ayakkabı yaparken bir erkek yevmiyesi kazanacaksın ve bir bayan ayakkabısı yaparsan bir bayan yevmiyesi kazanacaksın derlerdi. Şu anda eski durum maalesef yok. Bu gün bir erkek yevmiyesi 50-60 TL civarındadır. Oysa bugün 10-15 TL civarında ayakkabılar satılıyor. Marka ayakkabılar ise 100 - 200 TL civarın da satılıyor. Bakıldığında seri imalat ayakkabı satan büyük mağazalar parayı kazanıyor. Bizim gibi küçük esnaflar ve el emeği ile çalışanlar ekonomik güçlükler çekiyor. Bazı günler müşteri siparişi olmadığı için boş kalıyoruz. Bazen küçük tamiratlar ve ayakkabı boyama işleri ile ayakta durmaya çalışıyoruz. Usta çırak ilişkileri sayesinde ustalarımızdan ayakkabı modellerinden çizmeye modellerine kadar ölçü alıp yapabiliyoruz. Müşterilerden talep olamadığından para kazanamıyoruz ve ayakkabı ustaları sürünüyor. Dolayısıyla maalesef bu meslekte yeni çıraklar da yetişmiyor” dedi.

Reklam
Reklam

Emektar ayakkabı ustası Pala, ayakkabı mesleğin yaşatılması için yetkililerin konuya duyarlı olmalarını istedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz