Ayaş'ta Roma tapınağı bulundu

MERSİN (İHA) - Mersin'in Erdemli İlçesi'ne bağlı Ayaş Beldesi'nde (Elausa Sebaste) kazı çalışmalarını sürdüren Roma La Sapenza Üniversitesi kazı ekibinden Arkeolog Dr. Emanuela Borgia, kesin kuruluş tarihi tespit edilememekle birlikte Milattan Sonra (MS) 1. yüzyıla ait olduğu sanılan Roma Tapınağı bulduklarını söyledi.

Dr. Borgia, tapınağın M.S. 5-6 yüzyılda kiliseye çevrildiğini, 7 ya da 8. yüzyılda da bölgede meydana gelen büyük bir depremle tapınakla birlikte sütunlarının da yıkılarak kullanılamaz hale geldiğini belirtti.

Reklam
Reklam

Tapınağın Roma dönemine ait olabileceğini tahmin ettiklerini ifade eden Dr. Borgia, kilisenin kuruluşu ve hangi döneme ait olduğuyla ilgili bir işarete ya da yazıta rastlamadıklarını, ancak kazı sırasında bazı bulgulara ulaşabileceklerini kaydetti.

Borgia, Elausa Sebaste'nin hakim bir noktasına kurulan tapınağın bölgenin en büyük tapınağı olduğunun görüldüğünü, meydana gelen depremle sütunların paralel biçimde tapınağın üstüne yığın halinde yıkıldığının belirlendiğini kaydetti. Dr. Borgia, tapınak üzerindeki sütunlardan iki tanesinin ise kuzey kısmında ayakta kaldığını, tapınağın batı kısmında giriş kapısının, güney kısmında ise merdivenlerin bulunduğunu, bölgede ağırlıklı olarak zeytin ticaretinin yapılması nedeniyle zeytin yağı havuzun bulunduğunu söyledi. Borgia, depremin olduğu dönemde tapınak içerisin Yaşayanların da olabileceğini tahmin ettiklerini belirtti.

Roma dönemine ait olabileceği tahmin edilen tapınağın alt kısmında kazı çalışmalarının sürdüğünü belirten Dr. Borgia, yüzeyden 5-6 metre aşağıda yaptıkları araştırma sonucunda kiliseye ait bir oda bulduklarını ve kazı çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. Kiliseye ait vaftiz havuzunun da bulunduğunu kaydeden Dr. Borgia, tapınağın tam olarak ortaya çıkartılabilmesi ve kazıların tamamlanması için depremle yıkılan sütunların vinçler maharetiyle kaldırılmasının gerektiğini, ancak bunun içinde büyük paralara ihtiyacın bulunduğunu kaydetti.

Reklam
Reklam