İSTANBUL (İHA) - Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan, "haksız rekabet yapmak" suçunu 5 kez işlediği gerekçesiyle hakkında 5 aydan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan dava kapsamında, ifade vermek üzere bugün İstanbul Adliyesi'ne gelerek celse arasında ifade verdi.
Aydın Doğan hakkında, Aslı Gazetecilik ve Matbaacılık, Basım Yatırım Sanayi Ticaret, Akşam Gazetecilik, Akşam Pazarlama ve MBI Baskı Öncesi Sanayi ve Ticaret tarafından, "Haksız Rekabet yapmak" suçundan dava açılmıştı.
İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, sanık Aydın Doğan ile avukatları ve davacı vekilleri hazır bulundu. Mahkeme hakimi Sevim Efendiler, Aydın Doğan'a, şahsi dava yoluyla Türk Ticaret Kanunu'nun (TTK) 64. maddesi uyarınca dava açıldığını söyleyerek, savunmasını sordu. Doğan da, mahkemeye 4 sayfalık yazılı savunmasını verdi.
Davacı avukatlarından Ali Soysal da, sanığa soru sormak istediğini söyledi. Bunun üzerine hakim, "Yazılı savunma verildi. Savunmayı okuyup yazılı beyanda bulunun" dedi. Davacı avukatları ise bunun usule aykırı olduğunu belirtirken, hakim "Savunmayı okuyun ve sorunuzu sorun" isteğinde bulundu. Avukat Ali Soysal, "Yazılı savunmada gördüğümüz kadarıyla kayda değer bir şey yok. Ben şunu sormak istiyorum. 12 Ağustos 2002 tarihindeki Cumhuriyet Gazetesi'ndeki röportajında, 'Akşam grubu gitmiştir' şeklindeki beyanını neye dayandırmıştır. Bu kehanet nereden çıkmıştır" diye Doğan'a sordu.
Aydın Doğan da ifadesinde, "Ben basının geneli üzerinde bir değerlendirme yaptım. Türkiye Gazeteleri Sahipleri Birliği Başkanı ve Dünya Yayıncılar Birliği Başkan Yardımcısıyım. Ben mesleğimizin içine düştüğü bir takım sıkıntıları dile getirdim. Akşam Gazetesi'nin sahibi belli değil. Gazetenin üzerinde başka bir üst var. Gerçek sahibi gizli. Bizim mesleğimizi ifa edenlerin bu mesleği iş edinmeleri gerekiyor. 'Bir gün bana lazım olur' mantığıyla ellerinde tutmaları mesleğe zarar veriyor. Türk medyasındaki güven kaybının nedenlerinden biri, 'Bir gün bana lazım olur' diye elde tutmalarındandır. Meslek büyük erozyona uğradı" açıklamasında bulundu.
Doğan'ın vekili Köksal Bayraktar da, söz alarak şahsi davacı avukatlarının kanunun kendilerine tanınan ölçülerin dışına çıktıklarını söyledi. Ayrıca müvekkilinin duruşmalardan vareste tutulmalarını talep etti.
Aydın Doğan'ın duruşmadan vareste tutulmasına karar veren mahkeme heyeti, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi. Doğan hakkında, TTK'nın 64. maddesi uyarınca "haksız rekabet yapmak" suçundan 5 kez 5 aydan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.
Çıkışta basın mensuplarına bir açıklama yapan Aydın Doğan, "Ben buraya banka soyguncusu olarak gelmedim. Hiç kimseyi suçlayarak da gelmedim. Türk medyasının en eskisi olarak geldim. Mesleğimizin problemlerini dile getirdiğim için bundan gocunan bir takım banka soyguncuları ve hortumcular benimle uğraşıyorlar. Ben mesleğimizin savunucusu ve genel ilkelerinin koruyucusu olarak geldim. Duruşmada da aynı şeyleri söyledim" şeklinde konuştu.
Doğan daha sonra, basın mensuplarına hangi yayın kuruluşunda çalışıyorsanız çalışın, doğruları yazın. Sizi etkiliyorlarsa çıkın bağırın, kimsenin kölesi olmak mecburiyetinde değilsiniz. Futbol takımı tutar gibi taraftar değil, gerçekleri tutar gibi müdafaa edin" dedi.
Konuşmasının ardından adliye önündeki piyango bileti satıcısından bir bilet alan Aydın Doğan aracına binerek ayrıldı.