Aydın Göz Hastanesi'nden 'göz tansiyonu' uyarısı

Halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen glokom tüm dünyada ikinci sık kalıcı görme kaybı nedeni olduğu belirtildi.

Halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen glokom tüm dünyada ikinci sık kalıcı görme kaybı nedeni olduğu belirtildi.

Aydın Göz Hastanesi tarafından yapılan açıklamada toplumda her yüz kişiden 3’ünde göz tansiyonu olduğu belirtildi. Bebeklik (konjenital glokom) ve çocukluk çağlarında görülen tipleri olduğu belirtilen göz tansiyonunu, Dünyada 2010 yılında yaklaşık 60 milyon kişide görüldüğü bu rakamın 2020 yılında 80 milyon kişiye yükselmesinden ve 11.1 milyon kişinin de glokom’dan dolayı her iki gözde tamamen görme kaybına uğramasından endişe edildiği belirtildi.

Reklam
Reklam

Bu konuda açıklamada bulunan Özel Aydın Göz Hastanesi Hekimlerinde Op. Dr. Harika Çevikel “Glokom, göz içi basıncının yükselmesi sonucu görme sinirinin hasara uğramasıyla görme kaybı gelişen bir hastalıktır. Çoğunlukla 40 yaş üzerindekilerle görülmekle birlikte her yaşta görülebilmektedir. Hastaların çoğunda önemli bir belirti görülmez, bu yüzden hasta tarafından fark edilmesi zordur. Çok az belirti veren bu hastalığın teşhisi göz doktoru muayenesiyle son derece kolaydır. Teşhisin kesinleştirilmesi, uygulanacak tedavinin belirlenmesi ve hastalığın ilerlemesinin takibi açısından görme alanı tetkiki gerekebilir. Düzenli göz doktoru kontrolü yapılması hastalığın erken teşhis edilmesi ve tedavi başarısı yönünden çok değerlidir” dedi.

Günümüzde herkesin 40 yaşına kadar en az 3 yılda bir, 40 yaşından sonra ise en az 2 yılda bir glokom yönünden kontrolden geçmesinin ve ailesinde göz tansiyonu bulunan ve bu nedenle hastalığın daha sık görüldüğü grupta olan kişiler ile şeker hastalığı, tansiyon hastalığı, yüksek miyopisi ve damar hastalığı bulunanların ise yılda bir kez düzenli olarak kontrolden geçmesinin önerildiğini dile getiren Op. Dr. Çevikel, “Glokom erken teşhis edildiğinde tedavisi oldukça başarılıdır. Görme kaybı gelişmişse ancak ilerlemesi durdurulabilir. Tedavide genellikle tanı sonrası ilk seçilen yöntem ilaç tedavisidir fakat ilaç tedavisine yeterli derecede yanıt vermeyen hastalarda lazer tedavisi ya da cerrahi tedavi yöntemleri mevcuttur” ifadelerine yer verdi.

Reklam
Reklam

Op. Dr. Çevikel, özellikle 40 yaşından sonra, yakın akrabalarında göz tansiyonu olanlar, yüksek tansiyon hastalığı olanlar, şeker hastalığı olanlar, uzun süre steroid (kortizon) kullananlar, miyoplar, (Özellikle yüksek numaralar), göz ameliyatı geçirmiş olanlar, gözü etkileyen travma geçirenler ayrıca sigara içenlerde göz tansiyonu riski diğer kişilere göre daha fazla olduğunu söyledi.

ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ

Göz tansiyonunda erken teşhis açısından düzenli hekim muayenesinin önemi vurgulayan ve göz tansiyonu tedavisinin genellikle ömür boyu süren uzun bir tedavi olmasına rağmen oldukça başarılı ve kolay bir tedavi süreci olduğunu söyleyen Op. Dr. Çevikel, “Bu yüzden hastalar göz damlalarını önemsemeli ve doktorlarının önerdiği saatte damlalarını kullanmayı ihmal etmemelidir. Tedavi sırasında bir yan etki gelişirse doktorlarından habersiz tedavilerini kesmemeli ve doktorlarına bu konuda danışmalıdır. Birçok göz damlasının alternatifi mevcuttur ve genellikle tedaviyi kesmeyi gerektirmez” dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: