Türkiye’nin yüz ölçümü bakımından 39. büyük şehri olmasıyla öne çıkan Aydın’da tarihi, doğal, dini miras olarak nitelendirilen sayısız yapı ve rota mevcuttur. Yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktalarından olduğu bilinen bu şehir toplamda 17 ilçeye sahiptir. Kuşadası, Didim ve Söke gibi popüler ilçeleri barındıran Aydın’a hava, deniz, kara, demir yolu üzerinden ulaşılabilir. Bu bağlamda Aydın detaylı konumu, ulaşım seçenekleri ve turistik rotaları üzerine kapsamlı bilgiler sunulması gerekir.
Türkiye’nin Ege Bölgesi’nde yer alan şehirlerinden olan Aydın bulunduğu bölgenin üçüncü büyük ili olmasıyla öne çıkar. Bu il 17 ayrı ilçeye sahip olup konumlandığı bölgede yer alan popüler şehirlerle çevrilidir. Güneyinde Muğla, kuzeyinde ise İzmir illeri yer alan Aydın’ın yüz ölçümü 8.116 km² olarak bilinir. Yüz ölçümü bakımından Türkiye’nin 39. büyük şehri olan bu ilin kuzeydoğusunda Manisa, doğusunda ise Denizli konumlanır. Aydın’ın batısında da Ege Denizi yer alır. Türkiye’nin ilk demir yolu kurulan şehri olmasıyla bilinen Aydın’da yer alan ilçeler aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Aydın’ın ilçeleri: Buharkent, Efeler, Kuyucak, Bozdoğan, Didim, Germencik, Çine, Karacasu, Karpuzlu, Koçarlı, Köşk, İncirliova, Kuşadası, Yenipazar, Nazilli, Söke, Sultanhisar.
Ege Bölgesi’nin turistik şehirleri arasında sıralanan Aydın’a hangi ulaşım yolları üzerinden gidildiği pek çok kişi tarafından merak edilir. Aydın’a hava, kara, deniz veya demir yolu ile ulaşılması mümkündür. Farklı illerden bu şehre gitmek isteyenler için ele alınabilen Aydın yol tarifi bilgilerinin detayları aşağıdaki başlıklar altında derlenmiştir.
Aydın iline E-24 Aydın-Denizli ve Aydın-İzmir kara yolu üzerinden gidilmesi mümkündür. Buna ek olarak Aydın’ın popüler ilçesi olan Kuşadası’na ulaşılmasını sağlayan 3 ayrı ana yol da şu şekilde sıralanabilir:
Şehrin batı-doğu yönleri boyunca uzanan demir yolu üzerinde 9 ayrı ilçe yer alır. Bunlar Germencik, Söke, Nazilli, Kuyucak, Köşk, Sultanhisar, Merkez, İncirliova ve Buharkent olarak sıralanabilir. Dolayısıyla il dahilinde bulunan istasyonlarla Aydın’ın ilçeleri arasında seyahat edilmesi mümkündür. Aydın’a farklı illerden demir yolu ile ulaşım sağlamayı hedefleyen kişiler ise İzmir-Aydın-Denizli güzergahında hareket eden hızlı treni kullanabilir.
Şehrin eskiden Çıldır olarak adlandırılan stool tipi havalimanı eğitim amacıyla kullanıldığı için Aydın’a hava yoluyla doğrudan ulaşım sağlanması mümkün değildir. Ancak bu şehre en yakın havaalanı olan İzmir Adnan Menderes Havalimanı’ndan otobüse binen kişiler Aydın’a ulaşabilir.
Aydın ilindeki Didim ve Kuşadası ilçelerinde yer alan yat limanları bu şehre deniz yolu aracılığıyla ulaşım sağlanmasını mümkün hâle getirir. Dolayısıyla turlara katılan veya feribot seferlerini takip eden kişiler belirli bölgelerden Aydın ilçelerine deniz yolundan ulaşabilir.
Ege Bölgesi’nin popüler şehirlerinden biri olan Aydın özellikle Kuşadası, Didim, Nazilli ve Söke gibi uğrak ilçeleriyle öne çıkar. Bu ilde yer alan müzeler, tarihi alanlar, limanlar ve yöresel bölgeler Aydın’ın yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmesini sağlar. Aydın’da keşfedilmesi önerilen yerler ise farklı kategorilere ayrılarak aşağıdaki gibi detaylandırılmıştır: