Aydın Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Enver Bozkurt:

İstanbul Aydın Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Enver Bozkurt, “Ege Denizi ve Kıbrıs,...

İstanbul Aydın Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Enver Bozkurt, “Ege Denizi ve Kıbrıs, Türkiye'nin stratejik güvenliği ve ekonomik boyutu noktasında büyük öneme haiz alanlardır” dedi.

İnönü Üniversitesi (İÜ) Hukuk Fakültesi tarafından “Akdeniz ve Ege Denizinde Münhasır Ekonomik Bölge İlanı Açısından Türk-Yunan Sorunu” konulu konferans düzenlendi. İÜ Hoca Ahmet Yesevi Salonu’nda gerçekleştirilen ve İstanbul Aydın Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Enver Bozkurt'un verdiği konferansta, Türk-Yunan Sorunu” anlatıldı. Türkiye'nin uluslararası hukuk alanında çok önemli sorunlarının bulunduğunu ve bu konuların sürekli bir biçimde gözlemlendiğini vurgulayarak konuşmasına başlayan Prof. Dr. Enver Bozkurt, batıda komşumuz olan Yunanistan ile Ege Denizinde kıta sahanlığı, kara suları gibi birtakım problemlerin olduğunu belirtti. Temelde yaşanan menfaat çatışmaları nedeniyle iki devletin zaman zaman karşı karşıya geldiğini söyleyen Prof. Dr. Bozkurt, 2011'de Akdeniz'de, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin adada petrol ve doğalgaz arama faaliyetleri nedeniyle yeni bir sorunun daha oluştuğunu ifade etti. “Türkiye'nin Ege uyuşmazlıklarını, 1999 Helsinki Protokolü ile hakeme götürme zorunluluğu ortaya çıkmıştır” diyen Prof. Dr. Bozkurt, Doğu Akdeniz'deki sorunlar noktasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin hukuki anlamda bir devlet olduğunu ancak tanınma noktasında problemler yaşandığını ifade etti. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin, kendini, adanın tek sahibi gibi görmesini eleştiren Prof. Dr. Bozkurt, oluşan 3 ayrı bölgeden bahsetti. 1. Bölge: Türkiye, Suriye ve KKTC kıyılarının; 2. Bölge: Türkiye ve KKTC kıyılarının; 3. Bölge: Türkiye, Yunanistan, Mısır, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kıyılarının bulunduğu bölgedir diyen Prof. Dr. Bozkurt, bu bölgelerdeki sınırlandırmalar ile ilgili detaylı bilgiler verdi.

Reklam
Reklam

Ege Denizi'nde karasularının 12 mile çıkarılmasının savaş sebebi olarak açıklandığını bildiren Prof. Dr. Bozkurt, “Bu alandaki problemlerin çözümü için, eşit uzaklık ilkesi ile birlikte adalet ve hakkaniyet gözetilerek karar verilmesi gerekmektedir” dedi. Ekonomik boyutun çok önemli olduğunun altını çizen Prof. Dr. Bozkurt, 2. ve 3. bölgelerde çok zengin doğalgaz yataklarının olduğunu belirterek, 2004'de Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin AB'ne kabulünün, AB'nin Doğu Akdeniz'e verdiği önemi gösterdiğini ifade etti.

“Ege Denizi ve Kıbrıs, Türkiye'nin stratejik güvenliği ve ekonomik boyutu noktasında büyük öneme haiz alanlardır” diyen Prof. Dr. Bozkurt, sismik araştırmalar neticesinde de buralarda çok miktarda doğal gaz ve petrol bulunduğu tespit edilmiştir dedi. Türkiye ile Yunanistan'ın, bu alanları anlaşarak kullanabilmesi halinde, sağlanacak ekonomik kazanımlarla dış ticaret açığının büyük ölçüde kapanmasının ve sorunların çözümünde büyük ölçüde ilerlemelerin kaydedilmesinin kaçınılmaz olduğunu öne süren Prof. Dr. Enver Bozkurt, bu açıdan uluslararası hukukun önemine bir kez daha değindi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: