Aydın Üreticisi Tacirin Eline Bakmaktan Kurtuluyor

Aydın’da üretilen yaş sebze ve meyvelerin hasat zamanında düşük fiyatla pazarlanması sorunu, çeşitli kurum ve...

Aydın’da üretilen yaş sebze ve meyvelerin hasat zamanında düşük fiyatla pazarlanması sorunu, çeşitli kurum ve sivil toplum kuruluşlarının ortaklığıyla kurulacak Aydın Soğuk Hava Lisanslı Depoculuk A.Ş. ile ortadan kalkıyor.

ASTİM Organize Sanayi Bölgesi üzerinde 15 dönem araziye kurulacak ve 4,5 milyon TL’ye mal olacak ‘Yenilebilir Enerjili Soğuk Hava Deposu Tesisi’ ile üreticilerin yılda 3 bin ton yaş sebze ve meyvesi korunacak.

Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın (GEKA) Güdümlü Proje Desteği ile hayata geçirilecek olan projeyle ilgili bilgi veren Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bosnalı, kurulması planlanan ‘Yenilenebilir Enerjili Soğuk Hava Deposu’ ile Aydın’ın tarımsal ürünlerinde katma değerin arttırılacağını söyledi.

Reklam
Reklam

Aydın’ın tarımsal ürünler bakımından potansiyelinin oldukça fazla olduğuna dikkat çeken Bosnalı, “İncir, zeytin, kestane üretiminde birinci, çilek üretiminde ikinci ve bamya üretiminde ise beşinci olan ilimizde üretilen tarımsal ürünlerden çok fazla katma değer sağlanamıyor. Maalesef kentimizde soğuk hava depoları bulunmadığı için hasat döneminde düşük fiyata pazarlanan tarımsal ürünlerimizi hasattan sonra pahalıya tüketiyoruz. Bu sorunu ortadan kaldırmak ve ihracata dayalı ürün çeşitliliğimizi arttırmak için kentimizde ‘Yenilenebilir Enerjili Soğuk Hava Deposu Tesisi’ni hayata geçireceğiz” dedi.

FİZİBİLİTE ÇALIŞMALARI BAŞLADI

Projenin fizibilite çalışmalarının başlatıldığına dikkat çeken Bosnalı, “3 ay sürecek ayrıntılı fizibilite çalışmaları neticesinde projenin bütçesi kesinleşecek. Projeye ait tahmini yatırım tutarı 4 milyon 500 bin TL olarak belirlendi. Toplam bütçenin yüzde 75’i (3 milyon TL) GEKA tarafından hibe şeklinde, yüzde 25’i ise (1,5 milyon TL) başvuru sahibi ve ortakları tarafından ortaklık bedeli olarak finanse edilecek. Aydın Ticaret Borsası’nın başvuru sahibi olduğu projeye Aydın Valiliği, Aydın Ticaret Odası, Aydın Sanayi Odası, Aydın Ziraat Odası, Söke Ticaret Borsası, Nazilli Ticaret Odası maddi destek verecek. Ayrıca proje ortaklarının iştirakiyle AYTER A.Ş. bünyesinde Aydın Soğuk Hava Lisanslı Depoculuk A.Ş. kurulacak” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Bosnalı, proje tamamlandığında kent merkezi ve ilçelerden üreticilerin 3 bin ton kapasiteli tesisten ücretsiz olarak faydalanacağını belirterek, “ASTİM OSB üzerinde 15 dönüm arazide kurulacak olan Soğuk Hava Deposu Tesisi, tüm bölgeye örnek teşkil etmesi amacıyla doğaya saygılı yenilenebilir enerjiden yeni güneş enerjisinden faydalanılarak PV sistem ile soğutulacak. Burada tarımsal ürünlerin yanı sıra et ve süt ürünleri de korunabilecek. Tesisi 2014 yılının sonlarına doğru açmayı planlıyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: