Aydın Valisi, yeniden tavuk beslemeye başladı

AYDIN (İHA) - "Beyaz-Et Bilinçli Mülki Amir" ilan edilen Aydın Valisi Mustafa Malay, toplam 3 kişiye verilecek olan bu şükran plaketini İstanbul'da düzenlenen törenle alacak.

Türkiye'de ve dünyanın değişik ülkelerinde 2006 yılının ilk aylarında görülen kuş gribi vakaları sırasında Valilik Konağı'nda beslediği tavukları itlaf etmek yerine kesip kameralar önünde yiyen Aydın Valisi Mustafa Malay, yeniden tavuk beslemeye başladı. Valilik bahçesinde tekrar yetiştirmeye başladığı tavuk ve horozlara gözü gibi bakan Vali Malay, her gün sabah erkenden kalkıp tavuklarını yemleyerek stres atıyor. Evi müsait olan herkesin de tavuk bakmasını tavsiye eden Vali Malay, "Kuş gribinin yaşandığı sırada, bilinçsizce milyonlarca kanatlıyı katlettik. O görüntüleri izledikçe yüreğim parçalandı. Günlerce gözüme uyku girmedi. Ben doğru bildiğimi yaptım. Sonunda herkes beni takdir etti" dedi.

Reklam
Reklam

Bilindiği gibi Aydın Valisi Mustafa Malay, Kuş gribi vakalarının en çok görüldüğü ve Aydın il genelindeki kanatlıların itlaf edildiği 17 Ocak 2006 günü, konutunda beslediği güvercin ve tavukları itlaf ettirmek yerine kestirip yemişti. Birçok televizyonda canlı yayın konuğu olarak haber bültenlerine katılan Vali Malay'ın bu davranışı, ilk günlerde yadırganmış, daha sonra Başbakan ve Bakanların da basın önünde tavuk yemesiyle Vali Malay'a olan tepkiler azalmıştı. O dönemde Ankara Veteriner Hekimler Odası tarafından hakkında suç duyurusunda bulunulan Mustafa Malay, merkezi İstanbul'da bulunan Beyaz-Et Derneği tarafından "Beyaz-Et Bilinçli Mülki Amir" ilan edildi. Türkiye'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gazeteci Uğur Dündar ve Aydın Valisi Mustafa Malay olmak üzere toplam 3 kişiye verilecek olan bu şükran plaketi, 22 Eylül Cuma günü İstanbul'da düzenlenecek törenle Vali Malay'a takdim edilecek.

"Tavukları katlederek doğal dengeyi bozduk, kene hastalıkları çıktı"

Kendisinin çifti bir ailenin çocuğu olduğunu ve köyde yetiştiğini ifade eden Aydın Valisi Mustafa Malay, hakkın, halkın ve vicdanının sesiyle hareket edenlerin yanılma olasılığının çok düşük olduğunu ve her zaman bu 3 sese kulak verdiğini söyledi. Onca eleştiriye rağmen doğru bildiğini yapmak ve halkı cesaretlendirmek için basın önünde tavuk yediğini kaydeden Malay, "Bu yıl tavukların itlaf adı altında katledilmesinin ardından, kene ısırması sonucu ölüm olayları meydana geldi. Bu olaylar da kırsal kesimlerde yaşandı. Bana göre tavuklar itlaf adı altında katledildikten sonra, doğal dengenin bozulması sonucu kene, böcek ve haşereler çoğaldı. Bu da kene vakalarına neden oldu. O dönemde tavuk yiyerek halkı cesaretlendirmemden dolayı merkezi İstanbul'da bulunan Beyaz-Et derneği tarafından "Bilinçli Mülki Amir" ilan edilip ödüle layık görülmüşüz. Şunu herkes iyi bilsin ki ben, kesinlikle ödül ve takdir için tavuk yemedim. Sadece doğru bildiğimi uygulayıp halkıma cesaret vermeye çalıştım. Bugün, aynı inancımı muhafaza ediyorum. Aynı durum olsa yine tavukları kesip usulüne uygun pişirerek yerim" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Türkiye'de bazı olayların çok abartıldığını da dikkat Çeken Vali Malay, "Son 10 yılda dünya genelinde kuş gribi vakasından dolayı hayatını kaybeden insan sayısı 100'ün altında. Oysa en küçük bir gripte bile 1 yılda yüzlerce insan hayatını kaybediyor. Bu olay, neden bu kadar büyütüldü anlayamadım. Yakaladıklarımızı ve hiçbir rahatsızlığı olmayan hayvanları katlettik de ya uçan kuşlara ne yapabildik. O itlaf çalışmaları sırasında, açıkçası vicdanım sızladı. Geceleri uykum kaçtı. Sadece doğru bildiğimi kendim uyguladım ve söyledim. Ankara'da olaydan birkaç gün sonra yapılan toplantıda, yine kameralar etrafımı sardı. Sordular. Yine tavuk yiyebileceğimi söyledim. Kuş gribi olaylarında Türk ekonomisine çok büyük zararlar verildi" dedi.

Tavuklarını kestikten sonra halkın tedirgin olmaması için yaz aylarının başına kadar tavuk beslemediğini, ancak bu sürede valilik konutunu böceklerin bastığını da belirten Malay "Tavuk, yumurta ve et veriminin yanında, aynı zamanda haşere ve böcekle mücadelede insanın en iyi yardımcısı. Konutta tavuk olmadığı için, yaz mevsiminde böceklerle baş edemez oldum. Hatta bir gün mutfak balkonunda akrep bulduk. Tekrar tavuk edinince artık, sinek ve böceklerden kurtulduk. Tavuklar geldi geleli çok rahatız" diyerek tavuk beslemenin gerekliliğini dile getirdi.

Reklam
Reklam