Aydın: “yaşam Kalitenizi Yükseltin, Bağımlı Olmayın”

Samsun Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Hasan Rıza Aydın, zararlı alışkanlıklar edinen kişilerin...

Samsun Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Hasan Rıza Aydın, zararlı alışkanlıklar edinen kişilerin hem kendisine hem de çevresine zarar verdiğine dikkat çekerek, “Yaşam kalitenizi yükseltin, bağımlı olmayın” çağrısında bulundu.

Samsun Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Hasan Rıza Aydın, 1-7 Mart Yeşilay Haftası dolayısıyla açıklama yaptı. Genel Sekreter Uzm. Dr. Hasan Rıza Aydın, “Sigara, uyuşturucu ve alkollü içeceklerin zararlı olduğunu herkes bilir. Ancak insanlar bağımlı hale geldiklerinde ne yazık ki bilinçsiz bir şekilde bunları tüketir ve kendilerine zarar verirler. Bakanlığımız tarafından sigara, alkol, uyuşturucu gibi zararlı alışkanlıkların bırakılması ve bu alışkanlıkların insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin giderilmesi konusunda oldukça kapsamlı çalışmalar yürütülmektedir. Mesela sigara, toplumumuzda yaygın olarak kullanılan ve en zararlı maddelerden biridir. Sigara içen insanlar, ömürlerinin önemli bir bölümünü bu kötü alışkanlığa teslim ederler. Sigaranın başta kansere olmak üzere pek çok hastalığa sebep olmaktadır. Sağlık Bakanlığımız tarafından 4207 sayılı ‘Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun’ ile belirlenen düzenlemelerin takibine ilişkin denetimlerin daha etkili ve hızlı bir şekilde yapılması, izlenmesi ve raporlanması amacıyla ‘Dumansız Hava Sahası Denetim Sistemi’ geliştirilmiştir. Ayrıca 2010 yılında kurulan ‘Alo 171 Sigarayı Bırakma Danışma Hattı’ sigarayı bırakmak isteyenlere 7/24 destek olmakta ve yapılan değerlendirmeler sonucunda bağımlılık derecelerine göre kişilere sigarayı bırakma planı yapılmaktadır. Bağımlı olan hastalarımız kimi zaman hastanelerimizde kurulan sigara polikliniklerine yönlendirilmektedirler. Unutmayalım ki, ‘sağlıklı bir hayat sizin elinizdedir’ ” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Uyuşturucu bağımlılığının ise kişinin sinir sistemine etki ederek bedenen, ruhen ve aklen yani fiziki ve psikolojik sağlığını bozduğunu ve zararlarının uzun yıllar devam eden hem maddi hem de manevi çöküntülere sebep olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Hasan Rıza Aydın, “Madde bağımlısı olan kişilerde geçici olarak sahte ve sanal bir tatmin duygusu oluşur. Madde bağımlıları kriz döneminde dayanılmaz eklem ağrıları, kramplar gibi anatomik ve fizyolojik rahatsızlıklar geçirirler. Algı dengeleri altüst olur. Ülkemizde bağımlılıkla mücadele etmek için Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlığı İzleme Merkezi (TUBİM) 08 Ekim 2008 tarihinde Bakanlar Kurulu kararı ile şube müdürlüğü olarak oluşturulmuştur. Madde bağımlılığı ve sigara gibi alkollü içkilerde insan sağlığını tehdit eden unsurlardan biridir. Beyin, kalp, mide ve akciğer gibi organlar içkiden etkilenmekte ülser, felç ve siroz gibi hastalıklara ise içki sebep olmaktadır. Bu tür zararlı alışkanlıklarla kişi hem kendisine hem de çevresine zarar vermektedir” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Genel Sekreter Uzm. Dr. Hasan Rıza Aydın , “TUBİM, toplum sağlığını korumak ve vatandaşlarımızın hayatlarını tam iyilik hali içinde sürdürmelerini sağlamak amacıyla çalışmalarına devam etmektedir. Yeşilay Haftası süresince ve yıl boyunca alkollü içkilerin, uyuşturucuların, sigaranın topluma ve insan sağlığına olan zararlarıyla ilgili Sağlık Bakanlığımız pek çok yayın yapılmakta ve halkımızı bilgilendirilmektedir. Bu tür kötü alışkanlıklardan uzak, sağlıklı bir ömür geçirmenizi diliyorum” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: