Aydın Ziraat Odası’dan Çiftçiye Su Müjdesi

Aydın Ziraat Odası’nın girişimleri sonucunda Sulama Birlikleri’nin dayanak gösterdiği birim sulama suyu fiyatı, Bakanlar Kurulu...

Aydın Ziraat Odası’nın girişimleri sonucunda Sulama Birlikleri’nin dayanak gösterdiği birim sulama suyu fiyatı, Bakanlar Kurulu kararı ile 16,2 TL’ye düşürüldü.

Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, Aydın’da çiftçinin su fiyatlarıyla ilgili olarak uzun süredir beklediği müjdeyi verdi. Posacı, Aydın Ziraat Odası’nın girişimleri sonucu Sulama Birlikleri’nin dayanak olarak gösterdiği 30 TL’nin üzerindeki birim başına sulama suyu fiyatının Bakanlar Kurulu kararıyla 16,2 TL’ye düşürüldüğünü açıkladı.

Reklam
Reklam

Çiftçilerin yüksek üretim maliyetleri karşısında zor şartlar altında faaliyetlerine devam etmeye çalıştığını belirten Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, “Üreticilerimiz yüksek üretim maliyetleri nedeniyle zaten zor günler geçiriyor. Aydın Ziraat Odası olarak mazot ve gübredeki ÖTV’nin düşürülmesi yönündeki talebimizi sürekli olarak ilgililere iletiyoruz. Bununla birlikte sulama sezonunun başlamasıyla üreticimizin yükü biraz daha artıyor. Yüksek su fiyatları çiftçimizi büyük yük getiriyordu. Sula Birlikleri pamuk ve mısırda 30 TL’nin üzerinde olan birim fiyatın Bakanlar Kurulu kararı olduğunu ifade ederek bunu dayanak gösteriyorlardı. Bu konuyu DSİ’de Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu’nun katılımıyla yapılan toplantıda bizzat kendisine iletmiştik. Kendisi bize ‘Gözden geçirileceğini ve yapılacak bir şey olursa yapılacağını’ söylemişti. Konuyu görüşen Bakanlar Kurulu birim başına su fiyatının 16,2 TL’ye düşürülmesini kararlaştırdı. Bu karar çiftçimiz tarafından memnuniyetle karşılandı. Şimdi Sula Birlikleri’nden fiyatları revize etmesini bekliyoruz. Bazı birlikler bütçe döneminin tamamlandığını belirterek, bu yıl düzenleme yapılamayacağını ifade ediyor. Talebimiz tüm birliklerin karar doğrultusunda yeni bir düzenleme yapmasıdır” dedi.

Reklam
Reklam

“POMPAJ DESTEĞİ ARTIRILSIN”

DSİ’nin sağladığı cazibeli sulama yanında bazı çiftçilerin Büyük Menderes Nehri’nden kendi pompalarıyla sulama yaptığına dikkat çeken Posacı, “Pompaj ile sulama yapan çiftçimiz günde 30-40 litre mazot harcıyor. Eskiden pompajla sulama yapanlara yönelik uygulanan yüzde 50 indirim sayesinde bir mağduriyet oluşmuyordu. Ancak bu indirimin zamanda yüzde 30, 20 ve son olarak yüzde 10’a düşürülmesiyle maliyetler çok arttı. Yüksel girdi maliyeti ile karşı karşıya kalan pompajlı sulama yapan çiftçimiz, bunun karşılığında cazibeli sulama talebinde bulunmaya başladı. Yeni kanallar yapılması anlamına gelen bu konu sıkıntılara neden oldu. Cazibeli sulama imkanı bulunmayan üreticimize yönelik indirimin tekrar yüzde 50’ye çıkarılmasını istiyoruz. Ben bu konuyu Sayın Bakana sözlü olarak ifade ettim. Sağ olsun kendisi ilgileneceğini söyledi. Yazılı olarak da talebimizi ileteceğiz” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: