Aydın’da Engelliler Haftası Etkinlikleri

Aydın Halk Sağlığı Müdürü Dr. Şenol Okur, “Engellilik doğuştan ya da kaza veya uzun süren...

Aydın Halk Sağlığı Müdürü Dr. Şenol Okur, “Engellilik doğuştan ya da kaza veya uzun süren bir hastalık sonucunda oluşan bedensel, zihinsel, duygusal ve sosyal yeteneklerin kaybı olarak tanımlanmaktadır” dedi.

Engelliler haftası dolayısıyla bir açıklama yapan Aydın Halk Sağlığı Müdürü Dr. Şenol Okur, “Engelli insanların yaşadıkları sorunlar sadece kendilerinin değil ailelerinin, çevrenin, toplumun, kısacası tüm insanların ortak sorunudur. İnsanların engelli olmaları çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan bir sonuç olmakla birlikte, engellilerin normal bir hayat sürmeleri ancak toplumsal duyarlılığın oluşturulmasıyla mümkündür. Engellilik nedenlerinin doğumsal ve genetik bozukluklar, annenin fetüsü etkileyebilecek sağlık sorunlarının olması, doğum sırasında ortaya çıkabilecek sorunlar veya doğumdan sonra geçirilen hastalıklar ve kazalar olduğunu, bütün bu süreçlerde hekimlerin, gerek engelliliğin önlenmesi ve gerekse engelli kişilerin sağlık sorunlarına çözüm üretilmesi ve rehabilitasyon programlarının başarı ile gerçekleştirilmesi noktasında son derece önemli bir görev üstlendiklerinin yadsınamaz olduğunu belirtmiştir. Hekimlerin ve diğer sağlık çalışanlarının engelliğin önlenmesi konusunda başarılı olabilmeleri açısından; erken tanı amacı ile sağlık taramaları için gerekli koşulların sağlanması, eğitim programlarının geliştirilmesi, güvenilir, sağlıklı veriler elde edilebilmesi için kayıt sistemlerinin iyileştirilmesi, alt yapı hizmeti veren kuruluşlar ile koordinasyonun sağlanması, sağlıklı çevre bilincinin ve koşullarının oluşturulması, sürekli tıp eğitimi kapsamında engellilikten korunma ve rehabilitasyon çalışmalarına yer verilmesi gerekmektedir” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Özürlüler İdaresi Başkanlığı arasında yapılan protokol kapsamında Ulusal Özürlüler Veri Tabanında kayıtlı olan engelli bireylere yönelik olarak yapılan “Özürlülerin Sorun ve Beklentileri Araştırması, 2010” sonuçlarına da değinen Okur, “Engellilerin yüzde 29,2’si zihinsel, yüzde 25,6’sı süreğen hastalığı olan, yüzde 8,8’i ortopedik, yüzde 8,4’ü görme, yüzde 5,9’u işitme, yüzde 3,9’u ruhsal ve duygusal, yüzde 0,2’si dil ve konuşma ve yüzde 18’i birden fazla özre sahip olanlardır. Kayıtlı engellilerin, yüzde 58,6’sı erkek, yüzde 41,4’ü kadındır. Kayıtlı olan engelli bireylerin özrünün ortaya çıkma nedenlerine bakıldığında; yüzde 56,8’i hastalık, yüzde 15,9’u genetik veya kalıtsal bozukluk, yüzde 9,6’sı kaza ve yüzde 3’ü gebelikte/doğum sırasında yaşanan problemler sonucu ortaya çıkmıştır. Devletimiz tarafından engellilere yönelik yürütülen Evde Bakım Hizmeti kapsamında ailede bakmakla yükümlü olunan birey başına ortalama aylık gelir tutarı, bir aylık net asgari ücret tutarının 2/3'ünden daha az olan bakıma muhtaç özürlülerin isteklerine göre ikametgâhlarında bakımları sağlanmaktadır. Durumları evde bakım hizmeti için öngörülen gelir kriterine uyan bakıma muhtaç özürlülere talepleri halinde özel bakım merkezleri aracılığı ile bakım hizmetleri sunulmaktadır. Özürlü bireylere yatılı ve gündüzlü hizmetler veren Yatılı ve Gündüzlü Resmi Bakım ve Rehabilitasyon Merkezlerinin sayısı 2011 yılı sonu itibariyle 84’e çıkmış ve 5 bin 833 kapasiteye ulaşılmıştır. Engelli vatandaşlara acıma duyguları ile yaklaşmak yerine, kurumsal hizmetlerin geliştirilmesi esas alınmalıdır. Bu nedenle engellilere hizmet götüren kamu, özel sektör ve gönüllü sivil toplum örgütlerinin güçlendirilmesine önem verilmelidir. Devletimizin evrensel ölçülerde engelli vatandaşlarını sahiplenme çabası, toplumsal bilinçlenme ve kamuoyu desteği ile anlamlı ve gerçek bir boyuta ulaşacaktır” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: