Aydın’da Hipertansiyona Dikkat Çekildi

Aydın’da hipertansiyona karşı vatandaşları bilgilendirmek için tansiyon ölçümü yapıldı ve tansiyonu yüksek çıkanlar aile hekimine...

Aydın’da hipertansiyona karşı vatandaşları bilgilendirmek için tansiyon ölçümü yapıldı ve tansiyonu yüksek çıkanlar aile hekimine yönlendirildi.

Aydın Halk Sağlığı İl Müdürlüğü, Dünya Hipertansiyon Günü etkinlikleri kapsamında Sevgi Yolu ve okullar bölgesinde açılan standlarda farkındalığı arttırmak ve bilgilendirmek amacıyla tansiyon ölçümü yaptı. Ölçümlerde tansiyonu yüksek çıkanlar aile hekimine yönlendirildi.

Aydın Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Şenol Okur, yaptığı açıklamada, “Hipertansiyon, kalp ve damar hastalıkları risk faktörleri arasında en önde gelen ve yaygın olanıdır. Dünya genelinde yüksek kan basıncının toplam ölümlerin yüzde 13’ünün nedeni olduğu tahmin edilmektedir. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de oldukça yaygın bir halk sağlığı sorunudur. Ancak gerek dünyada gerekse ülkemizde hipertansiyon farkındalık oranları ve kan basıncı kontrol oranları istenilen düzeylerde değildir. Türk Kardiyoloji Derneği’nin (TKD) yapmış olduğu istatistiğe göre en büyük sorun ise her üç yetişkinden birinin hipertansiyon hastası olduğu ülkemizde, sayısı 15 milyonu geçen hastalardan yüzde 60’ı hipertansiyon hastası olduğunu bilmiyor. Hastalığını bilenler de tedavinin yaşam boyu sürmesi gerektiği bilincine ulaşmadığından hipertansiyon kontrol altına alınamıyor. Hipertansiyon nadiren belirti vermekte, çoğu kez sinsi seyrederek organlarda hasara yol açabilmektedir. Hipertansiyon kontrol altına alınmadığında ise kalp, böbrek, beyin ve gözler başta olmak üzere birçok organda kalıcı hasarlara yol açmaktadır. Hipertansiyonun en sık görülen komplikasyonları ise koroner kalp hastalığı, inme, kalp ve böbrek yetmezliğidir. Hipertansiyonun kontrolü ile kalp yetmezliği ve inme sıklığı yarı yarıya kalp krizleri de dörtte bir oranında azaltılabilmektedir” dedi.

Reklam
Reklam

Hekimin vereceği ilaçları düzenli olarak kullanmanın önemine değinen Dr. Şenol Okur, “Yüksek kan basıncından korunmak için ağır ve yağlı yemeklerden, tuzdan, sigaradan, alkolden ve fazla kilolardan sakınmak; düzenli egzersiz yapmak, kan basıncını düzenli ölçtürüp kaydetmek, hekimin vereceği ilaçları düzenli olarak almak gerekmektedir. Asıl olan, hastalanmayı önlemektir. Yüksek kan basıncı hastalığına yakalananların ise yaşamlarını buna göre düzenlemelerini ve tedavilerini yaşam boyu hiç aksatmadan sürdürmelerini sağlamak gerekmektedir” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: