Aydın’da İshale Karşı Sular Sürekli Kontrol Ediliyor

Aydın Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Şenol Okur, Aydın’da ishal salgınlarına karşı suların düzenli olarak...

Aydın Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Şenol Okur, Aydın’da ishal salgınlarına karşı suların düzenli olarak kontrol edildiğini belirtti.

Halk arasında ishal olarak bilinen Gastroenterit rahatsızlığının en yaygın bulaşma yolunun temiz olmayan suların tüketilmesi olduğunu belirten Dr. Şenol Okur, “Kontamine sularla yıkanmış veya hazırlanmış yada hijyenik olmayan şartlarda hazırlanmış veya saklanmış gıda maddelerinin tüketilmesi de önemli bulaşma yollarındandır. Bulaşmada önemli etkenlerden bir diğeri de kişisel hijyen kurallarına dikkat edilmemesidir. Hijyen standartlarının düşük olduğu şartlarda etkenler kişiden kişiye kolayca yayılabilir. Kirli sulardan yakalanmış balık ve deniz ürünleri de ishale neden olabilirler. Özellikle hijyen koşullarının kötü olduğu, kişilerin temizlik alışkanlığının az olduğu, kirli sular, açık tuvaletler, açıkta satılan yiyeceklerin ve sinek, böcek, fare gibi canlıların çok olduğu yerlerde ve genellikle yaz aylarında sık görülürler. Bir bölgede temiz su kaynaklarına ulaşım imkanları ne kadar kısıtlı ise gastroenterit vakalarının görülme sıklığı o denli yüksektir” dedi.

Reklam
Reklam

İshalin bulantı ve kusma, ateş, karın ağrısı, idrar miktarında azalma ile susuzluk hissi gibi bulgularla ortaya çıktığına işaret eden Okur, “İshal ve kusmanın beraber olması, vücudun susuz ve bazı kimyasal maddelerden yoksun kalmasına neden olur. Gastroenterit vakalarının laboratuar tanısında öncelikli olarak gaitanın mikroskobik incelenmesi yapılmalıdır. Mikroskobik incelemede lökosit hücrelerinin varlığı bakteriyel etkeni düşündürür. Uygun antibiyotik ya da antiparazitel tedavi ile birlikte ağızdan ya da damar yolu ile yeterli sıvı desteği verilerek, sıvı elektrolit dengesinin düzeltilmesi sağlanır. Aydın Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak sularımızın kontrolü düzenli olarak yapılmaktadır. Bu konuyla ilgili olarak çalışmalarımız devam etmektedir” diye konuştu.

Dr. Şenol Okur, vatandaşların ishalli hastalıklardan korunmaları için almaları gereken önlemleri şöyle sıraladı: “Su ve besinler yolu ile bulaşan hastalıklardan korunmanın en etkin yolu, çevre koşullarının düzeltilmesidir. Besinlerin hazırlanmasında ve saklanmasında gerekli hijyen kurallarına uyulmalıdır. Sokakta ya da açıkta satılan ve kaynağı bilinmeyen yiyecekler tüketilmemelidir. İçme suyu olarak temiz su kullanılmalı, temizliğinden emin olunmayan sular içilmemeli, şüpheli durumlarda su kaynatılmalı veya filtre edilmelidir. Şebeke suyunun ve gerekiyorsa evlerde, okullarda, iş yerlerinde bulunan depolardaki suların kontrolü ve klorlanması yapılmalıdır. İçme sularının temizliği için, kaynatma da çok etkili bir yöntemdir. Suyun kaynamaya başlamasından sonra 20 dakika daha kaynatılması, gerekli temizliği sağlayacaktır.

Reklam
Reklam

Umuma açık yerlerde tuvaletler temiz olmalı, mutlaka su ve sabun bulunmalıdır. Tuvaletlerin temizliğinde çamaşır suyu kullanılması sağlanmalıdır. Çöp torbalarının ağızları kapatılmalı ve çöpler kapaklı çöp kovalarında muhafaza edilmelidir. Özellikle kış aylarında yağmur sularının içme sularına karışma olasılığı göz önüne alındığında halkımızın bu konuda dikkatli ve tedbirli olması gerekir”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: