AYDIN (İHA) - Aydın Jandarma Komutanlığı, yıllardır bir türlü önüne geçilemeyen kum talanı için sıkı önlemler almaya başladı. Yaklaşık 2 ay önce göreve başlayan Aydın İl Jandarma Komutanı Murat Kavas, kum talanı yapılan yerlerde sık sık denetleme yapıldığını söyledi.
Aydın'da tuğla ocaklarının yasal olmayan yöntemlerle toprak alması sonucu ASTİM Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) birçok alan yapay gölet haline geldi. Kum talanını önlemek için vatandaşlardan yardım beklediklerini belirten Aydın İl Jandarma Komutanı Murat Kavas, kendilerinin 24 saat kum talanı yapılan yerlerde nöbet tutamayacağını belirterek, vatandaşların kum talanı konusunda duyarlı olmasını istedi. Kum talanını önlemek için vatandaşlarla her türlü işbirliğine hazır olduklarını ifade eden Murat Kavas, "Aydın'da en çok kum talanı yapılan yer ASTİM Organize Sanayi Bölgesi'ndeki boş alanlar. Sanayi Bölgesi Jandarma Komutanlığı'na çok yakın. Burada nöbet tutamayacağımız için vatandaşlarımızla sürekli irtibat halinde olmalıyız. Bu arazilerden kum alımı yapılırken kamyonların görülmesi halinde vatandaşlarımız bizlere haber versin. Şikayetin yapılması üzerine olay yerine gelmemiz çok kısa sürecektir. Vatandaşlarımız tarafından bize bu yardım yapılırsa, kentteki kum talanının önüne geçebiliriz. Son bir ayda yapılan şikayetler dolayısıyla Aydın'da 4 firmaya 60-90 bin YTL arasında ceza kesildi. MTA'dan gelen araştırmacılar firmalardaki topraklarda ve kum alımı yapılan arazilerde araştırmalar yaptı. Ve kum alımı yaptığı tespit edilen 4 firmaya para cezası kesildi. Vatandaşlarımız bize bildirmeleri halinde bütün kum alımı yapan firmalar cezalandırılacaktır" dedi.
ASTİM Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yılmaz Güngör, kaçak kum alımları yüzünden 8-9 metre derinlikte oluşan yapay gölleri doldurmak için yasal işlemleri yerine getirmeye çalıştıklarını söyledi. ASTİM OSB'nin içerisinde kalan yapay göllerin hem görüntü açısından hem de sağlık açısından kötü bir durumda olduğunu açıklayan Güngör, "Kaçak kum alımı yüzünden oluşan çukurlara bölgenin taban seviyesinin yüksek olması ve yağan yağmurlar nedeniyle yapay göl haline geliyor. Buralardaki göletler, zararlı bakterilerin ve sineklerin yaşam alanı haline gelmiş durumda. Bu durum hem görüntü açısından hem de sağlık açısından tehlike arz ediyor. Bu durumun önüne geçmek için sanayici arkadaşlarımızla çalışma başlattık. Daha önce bin 500 metrekare alanı doldurduk. Bu bize 70 bin dolara mal oldu.
Fakat sağlığımızı korumak açısından bu rakama bu işi yapmak zorundayız. Şu anda ASTİM OSB'nin içerisinde yaklaşık bin dönüm alan toprak alımı yüzünden yapay gölet durumunda. Bu göletleri doldurabilmemiz için alanın tapusunun bizim üzerimizde olması gerekiyor. Şu anda tapuları üzerimize geçirmek için yasal yollara başvurduk. Bu işlemler biter bitmez göletleri toprakla doldurup kullanılabilir arazi haline getireceğiz" şeklinde konuştu.
Toprak talanı yapılan yerlerin tuğla fabrikalarının aradığı toprak cinsine uygun olması dolayısıyla en çok toprak alımının tuğla fabrikaları tarafından yapıldığı öğrenildi. Yasal olmayan yollardan kum alımı nedeniyle Aydın'da son 10 yıl içerisinde 12 bin dönüm tarım alanın yok olduğu bildirildi.