Aydın’da Sucuk Denetimleri Artırıldı

Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından sucuk üretiminde dana ve tavuk eti karışımı...

Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından sucuk üretiminde dana ve tavuk eti karışımı kullanılmaması için denetimlere hız verildi.

Sucuk üretiminde dana ve tavuk eti karışımı kullanılmamasını öngören tebliğin 05 Mart 2013 tarihinde yürürlüğe girdiğini anımsatan İl Müdürü Salih Köksal, “Kanatlı etleri ve kırmızı etlerin karışımından çiğ et, kıyma ve hazırlanmış et karışımları ile et ürünleri üretilemeyecek. Türler, sadece kendi içlerinde tavuk-hindi eti ile ya da dana koyun eti ile karışım yapılabilecek. Tebliğ kapsamına giren hiçbir hazırlanmış et karışımı ya da et ürününe mekanik olarak ayrılmış etler katılamayacak. Tebliğ kapsamında ‘kanatlı kıyma’ olarak sadece ‘hindi kıyma’ üretilebilecek ve hindi kıyma sadece dondurulmuş olarak satılabilecek. Çiğ halde ‘tavuk kıyma’ üretilemeyecek ve piyasaya arz edilemeyecektir. Ayrıca ‘tavuk kıyma’ çiğ olarak hazırlanmış et karışımlarının üretiminde kullanılamayacak. Çiğ olarak üretilen hazırlanmış kanatlı eti karışımlarında kıyma olarak sadece hindi kıyma kullanılabilecek olup, hindi kıymanın kullanıldığı ürünler, sadece dondurulmuş olarak piyasaya arz edilebilecek. Örneğin kanatlı etinden üretilecek ve çiğ halde piyasaya arz edilecek karışık kanatlı dönerlerinde kıyma olarak sadece ‘hindi kıyma’ kullanılacak ve bu dönerler dondurulmuş olarak piyasaya arz edilebilecek. Pişmiş olarak piyasaya arz edilecek ambalajlı kanatlı köfte ya da karışık kanatlı döner gibi et ürünlerinde tavuk kıyma veya hindi kıyma kullanılabilecek” dedi.

Reklam
Reklam

Perakende işletmelerin faaliyet konuları kapsamında çiğ kırmızı et ve çiğ kanatlı etler, kıyma, hazırlanmış et karışımları ve et ürünleri üretimi ve satışı yapabileceklerini kaydeden Köksal, “Çiğ kırmızı et ve çiğ kanatlı etleri dökme olarak satılabilecek, ancak gıdanın satışı sırasında Etiketleme Yönetmeliği’nin 8. maddesinin birinci fıkrasında yer alan bilgileri müşterisinin görebileceği yerde bulunduracak veya müşterisine bu bilgileri gıda ile birlikte sunacak. Kıyma ve hazırlanmış et karışımları günlük hazır ambalajlı olarak, et ürünleri satışı ise hazır ambalajlı olarak yapılacak. Yine gıdanın satışı sırasında Etiketleme Yönetmeliği’nin 8. maddesinin birinci fıkrasında yer alan bilgileri müşterisinin görebileceği yerde bulunduracak veya müşterisine bu bilgileri gıda ile birlikte sunacak. Talep edilmesi halinde zorunlu etiket bilgileri satın alınan kişiye sunulacak” diye konuştu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce tebliğ gereği özellikle sucuk üretiminde tüketiciyi yanıltıcı taklit ve tağşiş ürünlerin önüne geçilmesi amacıyla denetleme çalışmalarına başlanıldığını açıklayan Köksal, Alo 174 Gıda Hattı’na tüketicilerden gelen ihbar ve şikayetlerin değerlendirilmesine tavizsiz olarak devam edildiğini sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz