Aydın’da yıkım gerginliği

Aydın Belediyesi’nin yıkım kararı aldığı ikinci el cep telefonu satışı yapan işyerlerinin tahliye işlemleri sırasında polis ile işyeri sahipleri arasında arbede yaşandı.

Üzerlerine gaz dökerek ve ellerindeki kesici aletlerle çatıya çıkan esnaflar yıkıma direndi. Yaşanan gergin anlardan sonra 4 işyeri sahibi ile üzerine gaz döken bir şahıs gözaltına alındı.

Aydın’da geçmiş belediye yönetimleri döneminde usulsüz olarak ihaleye çıkarıldığı iddia edilen ve mahkemenin yıkım kararı verdiği Gençlik Caddesi üzerindeki 23 adet ikinci el cep telefonu satışı yapılan işyerlerine tahliye için verilen sürenin bugün sona ermesinin ardından; belediye ekipleri tahliye ve yıkımı gerçekleştirmek için bu sabah erken saatlerde bölgeye geldi. İşlemlerin rahat gerçekleşmesi için saat 08.00 itibariyle yaya ve araç trafiğine kapatılan caddede, çok sayıda polis ve çevik kuvvet ekibi geniş güvenlik önlemi aldı. Yıkımı önlemek amacıyla daha önce iki kez belediye önünde toplanan ve dün geceyi de iş yerlerinde geçiren iş yeri sahipleri, belediyeye ait iş makinesinin bölgeye girmesini engelledi.

Reklam
Reklam

Emniyet güçlerinin ikna çalışmaları sırasında elindeki gaz şişesini başından aşağıya dökerek koşmaya başlayan şahıs, çevik kuvvet ekiplerinin ani müdahalesi sonucu eylemini gerçekleştiremeden yakalanarak, gözaltına alındı. Arkadaşlarının gözaltına alınmasına tepki gösteren işyeri sahipleriyle polis arasında kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Çevik kuvvet ekiplerinin copla müdahale ettiği kavga, büyümeden önlendi. Tüm çabalara

Rağmen işyerlerini boşaltmak istemeyen işyeri sahipleri; ellerinde kesici aletler ve gaz bidonlarıyla iş yerlerinin çatısına çıktı. İş yerlerine polislerin yaklaşmamasını isteyen şahıslar, Başkanı Özlem Çerçioğlu'nun kendilerine yıkım olmayacağına dair söz verdiğini iddia ederek; Başkan Çerçioğlu olay yerine gelmeden eylemlerine son vermeyeceklerini ifade ettiler.

Çatıya çıkan ve ellerindeki kesici aletlerle kendilerine zarar vereceklerini iddia eden iki işyeri sahibine, üzerine gaz döken bir başka işyeri sahibi daha destek verdi.

Bir işyeri sahibi elindeki kesici aleti boğazına dayayarak, “Doğrarım kendimi, ben bunu ekmeğim için yapıyorum. Buraya kimse yaklaşmasın. Ben oyumu ona verdim. Bana ‘Ömür boyu ordasın’ dedi. Benim 30 milyar borcum var. Başkan gelsin, hesap versin bize. Ekmeğim için ölürüm” derken; cezaevinde çıktıktan sonra bu işyerini açtığını ifaden bir başka esnaf ise, “Cezaevinde çıktım. Elimi ayağımı her şeyden çektim. İlhami Ortekin ‘Aferin oğlum’ dedi ve bana yer verdi. 10 milyar borcum var. Şimdi Özlem Çerçioğlu bize ‘Çıkın, gidin’ diyor” diyerek, yıkıma tepki gösterdi.

Reklam
Reklam

Belediye tarafından haklarının gasp edildiğini ileri sürerek çevre tehditler savuran işyeri sahipleri, uzun ikna çabalarının ardından aşağıya indirilerek, ifadelerinin alınması için karakola götürüldü. İşyeri sahiplerinin aşağıya indirilmesinin ardından, başkalarının da aynı girişimde bulunmaması için çevik kuvvet ekipleri çatıya çıkarak, önlem aldı.

2 POLİS MEMURU YARALANDI

Bu arada; işyerlerinin çatısına çıkarak önlem almak isteyen 2 polis memuru, çatıdaki boş kısma basınca bir anda kendilerini yerde buldular. Birbirlerini tutmaya çalışırken ve hafif şekilde yaralanan polis memurları, bölgede bekleyen ambulansta kontrolden geçirildi.

BELEDİYE 2 BİN KİŞİYİ İŞSİZ BIRAKTI

Belediyenin aldığı karara saygılı olduklarını, kendilerine yer gösterilmesi halinde kendilerinin işyerlerini boşaltacağını ifade eden işyeri sahipleri, belediyenin kendilerini polis ile karşı karşıya getirdiğini iddia ederek, “Biz yıkmayalım demiyoruz. Özlem Çerçioğlu, ‘Aydın işsizlikte birinci sırada’ diyor. Kendisi Aydın’da 2 bin kişiyi işsiz yaptı. Evimize ekmek götürmek istiyoruz. Biz terörist değiliz, hırsız değiliz. Haram yemek istiyoruz, çoluk çocuğumuza yedirmek istemiyoruz. Ailemizin ekmeği için burada çalışmamız kötü bir şey mi? Gidelim hırsızlık mı yapalım? Bu zamandan sonra yapacak bir şeyimiz yok. Yarından itibaren eskisi gibi seyyar tezgahlarda, mücadelemize devam edeceğiz” dediler.

Reklam
Reklam

Olayların yatıştırılmasının ardından zabıta ekiplerinin de yardımıyla işyerlerinde tahliye işlemlerine başlanırken; kilitli bırakılan bazı işyerleri demir makaslarının yardımıyla açıldı. Boşlatılan malzemeler belediyeye ait araçlar ve işyerinin sahiplerine kendilerine ait diğer araçlara doldurularak, bölgeden uzaklaştırıldı. Tahliye işlemlerinin sona ermesinin ardından 23 ayrı işyerinin yıkım işlemleri gerçekleştirildi.

MAHKEME KARARINI UYGULADIK

Gerçekleşen yıkım işlemleri hakkında açıklama yapan Belediye Başkanı Özlem Çeçioğlu ise, kent estetiğini bozan büfeleri halktan gelen talep ve belediye meclisini aldığı karar doğrultusunda kaldırmaya devam edeceklerini kaydederek, “Asla gerim atmıyoruz. Aldığımız kararın arkasındayız ve bu kararlılığımızı sürdüreceğiz. Yıkımı gerçekleştirilen iş yerlerinin bulunduğu yer imara aykırı olarak ihale edilmiş. Biz buraya yasaları uygulayarak, eski haline dönüştüreceğiz. Biz esnaflarımıza taşınmaları için gerekli süreyi verdik ve bugünde yıkımı gerçekleştiriyoruz” dedi.

Reklam
Reklam