Aydın'ın Kültür Turizminin Ilk Ayakları Tamamlanıyor

Aydın’da kültür turizminin ayaklarından birisi olan Zincirlihan’ın restorasyonunda sona doğru geliniyor. Osmanlı dönemi yapılarından olan...

Aydın’da kültür turizminin ayaklarından birisi olan Zincirlihan’ın restorasyonunda sona doğru geliniyor. Osmanlı dönemi yapılarından olan Zincirlihan, çalışmalar tamamlandığında 29 odalı butik otel şeklini alacak. Aynı yerde bulunan Gümrükönü Hanı ve Bey Hamamı'nın restorasyon çalışmaları da tamamlandığında Nasuh Paşa Külliyesi ile birlikte burası Osmanlı sokağı haline gelecek. Hanlarda bulunan dükkanlarda, Aydın kültürünü ve yaşamını yansıtan ürünlere yer verilecek. Restorasyonlar Zincirlihan için 1,7 milyon, Gümrükönü Hanı için 328 bin liraya ihale edilmişti.

Reklam
Reklam

Şehrin kültür turizmine katkı sağlayacak yapıların restorasyon çalışmalarını yakından takip ettiklerini belirten İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka, tarihî hanların bulunduğu alanın Osmanlı mimarisi özelliğiyle farklı bir alan olduğunu söyledi. Aktakka, “Zincirlihan’ın batısına bitişik Nasuhpaşa Külliyesi, doğu istikametinde de Gümrükönü Hanı ve Bey Hamamı bulunmaktadır. Bu sokak, bu özelliğiyle bir Osmanlı sokağı özelliğini taşımaktadır. Burası şu anda butik otel olarak restore ediliyor, bu da yapının aslına uygun bir fonksiyon. Adından anlaşılacağı gibi o dönemde han olarak kullanılmış. Bugün hanların işlevini gören yerler otellerdir. Burası da bir otel olarak fonksiyon kazanacak. Yaklaşık altı ay sonra bitirilmesi öngörülüyor. Bitirildiğinde butik otel olarak hizmete girerek Aydın turizmine katkı sağlayacak. Aydın antik tarihiyle, beylikler ve Osmanlı tarihiyle önemli bir şehir.“ dedi.

Gümrükönü Hanı restorasyonunun ilk bölümümünün tamamlanmak üzere olduğunu belirten İl Müdürü Aktakka, çalışmanın Aydın Valiliği, Belediyesi ve Ticaret Odası tarafından ortak yapıldığını söyledi. Bu yapıların tamamlanmasıyla Aydın’ın kültür turizminin ayaklarından birinin daha tamamlanacağını belirterek, “Bu hanın restorasyonunun birinci bölümü tamamlandı. İkinci bölümle ilgili restorasyon çalışması yapıldığında açılmış olacak. Burada Aydın’ın tarihîi, kültürel ve turizm değerlerini yansıtan ürünlerini satacak dükkanlar olacak. İç avluda da misafirleri ağırlayacak bölüm olacak. İkinci bölüm de bittiğinde çevre düzenlemesi ve iç bahçe düzenlemesi yapılacak. Aydın turizmi için bu çalışmalar çok büyük önem arz etmektedir.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Restorasyon çalışmalarında kullanılan malzemelerin aslına uygun olarak yapıldığını belirten firma yetkilisi Mert Akdemir ise, “Çimento kullanmıyoruz. Ayrıca yapıda kullanılan tuğlaları dahi aslına uygun olması için Çorum’da elle yaptırıyoruz. Kocaeli Üniversitesi ve Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nden de destek alıyoruz.” açıklamasını yaptı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz