Aydın’ın Payı Yüzde 53 Artıyor

AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, büyükşehir olan Aydın’ın aldığı payın yüzde 53 artacağını belirterek,...

AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, büyükşehir olan Aydın’ın aldığı payın yüzde 53 artacağını belirterek, “Aydın’ın mevcut durumda Mahalli İdare payları 262 milyon 511 bin 923 TL iken yeni yasa ile bu pay 401 milyon 715 bin 536 TL olacaktır” dedi.

Ak Parti’nin “Önce insan” yani “İnsanı yücelt ki, devlet ve ülke yücelsin. İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın” ilkelerini esas almakta olduğuna işaret eden Mehmet Erdem, “Bu açıdan bakıldığında millet salt anlamda ‘yönetilen’ siyasetçi de salt anlamda ‘yöneten’ pozisyonlarını değiştirmiş, siyasetçi ‘hizmetkar’ halk da ‘kendisine hizmet edilen’ konumuna yükselmiştir. AK Parti ve Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan hizmeti hiçbir zaman bir ‘lütuf’ olarak görmemiştir. Bunun bir hak olduğunu daima vurgulanmıştır. Malumlarınız olduğu üzere Türkiye’de ilk kez 1984 yılında İstanbul, Ankara ve İzmir Büyükşehir Belediyeleri kurulmuştur. 1986 ve 2000 yılları arasında bu sayı 16’ya çıkarılmıştır.

Reklam
Reklam

Bunlardan sonra, 2004 yılında AK Parti Sayın Genel Başkanımızın belediye tecrübesinin de sayesinde ilk kez ciddi bir yerel yönetim reformunu gerçekleştirmiştir. 2004 yılında hem belediyeler kanunu 1934’den sonra ilk kez kapsamlı bir şekilde revize edilmiş hem de İstanbul ve Kocaeli Büyükşehir Belediyeleri yetki alanı il sınırı olarak genişletilmiştir. 2004 yılında yerel yönetimler reformu muhalefetin uzlaşmaz tutumuna, o zaman bildiğiniz Cumhurbaşkanı vetoları ve Anayasa Mahkemesi süreçlerine rağmen yapılmıştır. O zaman da yerel yönetimler reformunun Türkiye’de federasyon için yapıldığı söylenmiştir. Ama reformun üzerinden 8 yıl geçmiştir ve belediyeler de yerindedir, Türkiye de yerindedir. Üniter devlet yapısı da sapasağlam yerindedir. Yine kalkınma ajansları kanunu da bizim dönemimizde 2006 yılında çıkarılmıştır. O zaman da muhalefet kıyameti koparmıştır. Türkiye bölgelere bölünüyor denilmiştir. Ama daha sonra bütün iller ‘hani bizim kalkınma ajansımız’ diye sıraya girmiştir” dedi.

Reklam
Reklam

“BU REFORM DEMOKRASİ REFORMUDUR”

Büyükşehirlerin bütçe paylarının ciddi şekilde artmakta olduğuna işaret eden Erdem, “Şu anda büyükşehir içinde tahsil edilen vergiden aktarılan yüzde 5 bütçe payı yüzde 6’ya çıkarılmıştır. Ayrıca, asıl önemlisi ilçe belediyelerine ve yine büyükşehirlere verilen yüzde 2.5 genel bütçe payının yüzde 4.5’a çıkarılmasıdır. Aydın için mevcut durumda Mahalli İdare payları 262 milyon 511 bin 923 TL iken yeni yasa ile bu pay 401 milyon 715 bin 536 TL olacaktır. Fark 139 milyon 205 bin 613 TL artış yüzde 53,03 civarında olacaktır. Bu reform demokrasi reformudur. Köydeki vatandaş sadece muhtara, il genel meclisine oy verirken şimdi; Büyükşehir Belediye Başkanı, İlçe Belediye Başkanı, Belediye Meclis Üyesi ve Muhtarlıklara Oy verecektir. Bu tasarıyla vatandaş hizmet almak için, hizmetin hesabını sormak için kendi seçtiği belediye başkanına hesap sorabilecektir. Her konuda Hükümeti veya Valiyi sorumlu tutmayacaktır. Bu reform hızlı kentleşme karşısında geç kalmış bir reformdur. Türkiye’de kent nüfusu 1980’de yüzde 35 iken bugün yüzde 80’e ulaşmıştır. Artık ekonominin merkezi şehirlerdir. Bu çağda şehirlerdeki yatırımlar ve hizmetlerin hızlı bir şekilde Ankara’dan bakanlıklar eliyle yönetilmesi hem zaman hem para israfıdır, verimsizdir. Bu çağda yönetimin vatandaşa en yakın şekilde olması, onu dinlemesi, ona hesap vermesi zaruridir. Belde belediyelerinin bir kısmı personeli, geliri, imkanı olmayan kağıt üzerinde belediyedir. Hizmet götürememektedirler”

Reklam
Reklam

“HİZMET ÜRETEMEYEN BELEDİYELER VAR”

“Belediye var, ama hizmet yok” diyen Erdem, sözlerini şöyle tamamladı: “Ülkemizde Personel maaşını ödeyemeyen birçok belde belediyelerimiz var. Bu ülke üzerinde, ekonomi üzerinde, vatandaşın sırtında böyle bir külfete kimsenin hakkı yoktur. -Köylerin mahalleye dönüşmesi en isabetli hususlardan birisidir. Çünkü aslında köy muhtarlığı zaten imkanı olan bir birim değildir. Bu şekilde köy muhtarlığı mahalle muhtarlığına dönüşmüş olacaktır. Ayrıca köylünün hakkı korunduğu gibi imar imkanı ile sorunu da çözülmüş olacaktır. Köyde araziler, tarlalar arsa olacağı için köyler değer kazanacak, köylü zenginleşecektir”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz