Aydın’ın Tek Muhabbet Kıraathanesi

Aydın merkez Veysipaşa Mahallesi’nde 1947 yılında faaliyete başlayan bir kıraathane 65 yıldır muhabbet kıraathanesi olma...

Aydın merkez Veysipaşa Mahallesi’nde 1947 yılında faaliyete başlayan bir kıraathane 65 yıldır muhabbet kıraathanesi olma özelliğini koruyor. Özellikle Salı günleri Aydın’ın köylerinden şehre inen onlarca kişinin muhabbet kurduğu bu özel mekandaki dostluk havası görenleri şaşırtıyor. Kıraathanenin 77 yaşındaki işletmecisi Mehmet Tuğcu, “65 yıldır bu kahvede hiç oyun oynanmadı. Bundan sonra da ben sağ oldukça oynanmayacak” diyerek okey ve diğer oyunların muhabet ve dostluğu olumsuz etkilediğini söyledi.

Reklam
Reklam

Kıraathaneyi 65 yıl önce açtıklarını ve küçüklüğünden beri kendisinin çalıştırdığını belirten Mehmet Tuğcu, “Babamlar Karadeniz’den Aydın’a geldiklerinde bu mekanı açıp adına da Karadeniz Çay Evi vermişler. Babamdan sonra ben devraldım ve 65 yıl önce açtığımız bu kıraathanede hiç oyun oynanmadı. Aynı şekilde devam etmesi için ben de varislerime vasiyette bulunuyorum” dedi.

Türkiye’de ve özellikle Aydın’da ciddi bir kültürel yozlaşma yaşandığını bunun da sebeplerinden birinin muhabbetin ortadan kalkması olduğunu belirten Tuğcu, “Bizim kültürümüzde kıraathanenin, oturup kalkmanın, hatta çay kahve yudumlamanın bile bir adabı vardır. Ancak son zamanlarda bunlar unutuldu. Kıraathaneler dert ve sorunların çözüldüğü, sevgi ve muhabbetin geliştiği yerlerdi. Şimdiki kahvelerde herkes birer masanın etrafında oyuna odaklanmış insanlar birbirlerine selam verip hal hatır bile sormaz oldu. Yaşanan bu yozlaşmanın en önemli nedeni okey, tavla ve benzeri kağıt oyunlarıdır” dedi.

Kıraathanenin bir çok müdavimi de mekanda oyun oynanmadığı için ilginç bir manevi hava bulduklarını ve dostları ile burada buluştuklarında hoş muhabbet ettiklerini belirttiler. Gençlik yıllarından bu yana Aydın'a indiği her salı günü çevre köylerdeki dostları ile bu kıraathanede buluşup sohbet ettiklerini belirten Karaköylü 78 yaşındaki Hilmi Kıymaz, diğer kıraathanelerde bu sohbetin tadını bulamadıklarını söyledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: