"Aydınlatan Koleksiyon" Dikkati Çekiyor

Sivas'ta yaşayan 53 yaşındaki Hüseyin Çilek'in evini süsleyen 130'a yakın eski gaz lambasından oluşan koleksiyon, görenlere nostalji yaşatıyor.

Sivas'ta yaşayan 53 yaşındaki Hüseyin Çilek'in evini süsleyen 130'a yakın eski gaz lambasından oluşan koleksiyon, görenlere nostalji yaşatıyor.

Topladığı gaz lambalarını evinin salonunda sergileyen Çilek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gaz lambası merakının 2005 yılında başladığını belirterek, "Merakımdan dolayı, gittiğim yerlerden, antikacılardan gaz lambası topluyorum. Gaz lambası sevdam vardı. Kitaplardan, internetten araştırdım. Elime geçen lambaları her taraftan topladım. Halen biriktirmeye de devam ediyorum. Yüzlerce lamba çeşidim var. Kristaller, Osmanlı lambaları, Ermeni yapımı lambalar, Amerikan kristal lambaları var. Öyle bir hastalık ki bana büyük bir huzur veriyor" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Koleksiyonunda 130'a yakın lamba bulunduğunu anlatan Çilek, lambalardan en eskisinin yaklaşık 100 yıllık olduğunu söyledi. Bu lambaların tarihi değeri olmadığını ifade eden Çilek, "Antikaya girmiyor ama nostaljik şeyler bunlar. Fiyat olarak düşünürsek de tanesini 25 lira ile bin liraya aldıklarım var. Lambasına göre, şekline göre fiyatı değişiyor" dedi.

Evinin salonunu dolduran gaz lambaları nedeniyle ikametinde yer kalmadığını belirten Çilek, şunları söyledi:

"Bir noktada, eve koymakta, silme konusunda hanımla zıtlaşıyoruz, kızıyor. Gaz lambalarını evin salonunda duvarlara asıyorum, dekorasyon yapamıyorum, yer kalmadığı için hanımdan da zaman zaman eleştiri alıyorum. Bir tutku bu. Bunları bir çocuk gibi seviyorum, siliyorum, yerine koyuyorum. Biriktirenler bilir bu bir hastalık. Nostaljik şeyleri çok seviyorum. Geçmişi aydınlatan bir hastalık."

Hüseyin Çilek, küçüklüğünde köydeki evlerinde gaz lambası kullandıklarını anlatarak, "Elektrik geldi, bunlar bitti. Elinde olanlar bunlara gözü gibi baksın. Bunlar, nadiren bulunan şeyler. Bunlar, baba yadigarı, ana yadigarı eskilerden kalan parçalar. Herkes, bunları evinde bir anı olarak saklasın, değerlendirsin, kimseye vermesin" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz