Aydınlı Tüccar Yarım Asır Önce İncir Ve Zeytini Böyle Tanıtmış

Aydın’ın en önemli iki ürünü olan incir ve zeytinin tanıtım çalışmalarının kibrit kutuları ile başladığı...

Aydın’ın en önemli iki ürünü olan incir ve zeytinin tanıtım çalışmalarının kibrit kutuları ile başladığı ortaya çıktı. Televizyon, gazete ve dergilerin yaygın olmadığı dönemlerde Aydın’ın Köşk İlçesi’ne bağlı Ilıdağ Köyü’nden Köşk’e yerleşerek ticarete başlayan merhum Ali Koç’un Aydın inciri ile zeytinin kibrit kutuları üzerine bastırdığı reklam ile ulusal ve uluslar arası platformlarda tanıtma çalıştığı ortaya çıktı.

Tek geçim kaynağı incir ve zeytin olan Köşk İlçesi’ne bağlı Ilıdağ Köyü’nün www.ilidag.com adlı internet sitesinde zeytin ve inciri tanıtmaya çalışan köylüler, Aydın’ın simgesi haline gelen incir ve zeytini yaklaşık 60 yıl önce yine Ilıdağlı bir tüccar olan Ali Koç tarafından o dönemde profesyonel olarak tanıtılmaya çalışıldığını belirttiler. Aynı zamanda Kültür ve Turizm eski Bakanlarından Atilla Koç’un ve Aydın’ın en eski doktorlarından Ahmet Koç’un da babası olan merhum Tüccar Ali Koç’un kibrit kutularının üzerine renkli olarak incir ve zeytin reklamı bastırdığı ortaya çıktı. Ilıdağ Köyü sitesi sorumlularından Namık Ertuğrul, 1954 yılındaki promosyon kibritleri ile ilgili yaptığı açıklamada “Tüccar-ı Muteberandan Doktor Ahmet Koç ve eski Turizm ve Kültür Bakanı Atilla Koç’un babaları,1956 yılında vefat eden Merhum Ali Koç’ un 1954 ve daha önceki yıllarda ilginç bir reklam çalışması yaptığı ortaya çıktı. Köşk ilçesinde telefondan bile söz edilemezken, sinemaların ve birçok basının siyah-beyaz olduğu o dönemde Tüccar Ali Koç’un hatıraları arasında kibrit kutuları üzerinde renkli baskı ile incir ve zeytini tanıtmaya çalıştığı ortaya çıktı. Çok güzel ifadelerle yöremiz ürünlerini tanıtmak amacıyla renkli olarak bastırıp dağıttırdığı kibritlerin fotoğrafını günümüz tüccarlarının takdirine sunmak için sitemizde yayınladık” dedi.

Reklam
Reklam

“TANITIM ÜRETİM KADAR ÖNEMLİ”

Köşk ilçesinin birçok konuda öncü kişiler yetiştirdiğini ve ticari potansiyelinin de oldukça gelişmiş olduğunu belirten Belediye Başkanı Rıfat Kadri Kılınç, “Aslında bir ürünü üretmek kadar tanıtmak da önemli. İletişimin bu denli gelişmesine rağmen maalesef ürünlerimiz yeterince tanıtılamıyor. Merhum Ali Koç’un başlattığı bu girişim aynı şekilde devam etseydi, bana göre bugün incir, zeytin ve zeytin yağı gıda olarak değil ilaç niyetine satılırdı” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: