Aydınlı vatandaşın banka isyanı!

Aydınlı memur emeklisi 65 yaşındaki Yılmaz Uçkaç kullandığı kredinin bitmesinin ardından 'borcu yoktur' yazısına 47 TL ücret istenince isyan etti.

Aydınlı vatandaş Yılmaz Uçkaç birtakım ihtiyaçları için 26 Ekim 2011 tarihinde İş Bankası Aydın Şubesi'nden kredi kullandı. Krediye iki yıllık vade yaptıran Uçkaç bu yıl Ekim ayında bitecek olan kredi taksitlerini erken kapatmak isteyince olanlar oldu. Kredinin kalan 3 taksitini ödemek üzere bankaya giden Uçkaç, tüm borcunu ödedi ve son günlerde bankalarla vatandaşların çeşitli borçlar nedeniyle yıllar sonra karşı karşıya gelmesi üzerine, ileride kendisi de sıkıntı yaşamamak için müşteri temsilcisinden kendisinin tüketici kredisinin tüm borcunu ödediği ve bankaya borcunun kalmadığını gösteren 'borcu yoktur' kağıdı istedi. Ancak müşteri temsilcisinden aldığı cevap Uçkaç'ta şok etkisi yarattı.

Reklam
Reklam

BİR KAĞIDA 47 TL ÜCRET İSTENDİ

Müşteri temsilcisinin borcu yoktur kağıdını vermek için kendisinden 47 TL istediğini söyleyen Uçkaç, "Eşimle beraber bankaya kullandığımız krediden kalan tüm borcumuzu kapatarak maddi açıdan biraz da olsa rahatlamak istedik. Önce müşteri temsilcisinden ne kadar kredi borcumuz kaldığını öğrenerek vezneden borcumuzu ödedik. Bunun üzerine müşteri temsilcisine borcu yoktur kağıdı almak üzere geri dönüş yaptığımızda kendisi bize bu kağıdı ancak 47 TL karşılığında verebileceğini söyledi. Bizde aldığımız bu cevap üzerine bankaların son günlerde gündeme gelen vatandaşlardan aldıkları haksız kazançlara dur demek istedik ve bu ücreti ödemeyeceğimizi bunun bizim hakkımız olduğunu, bu kağıdın bize verilmesi gerektiğini söyledik. Kendisi de bize bunun yasal olduğunu ve alınması gerektiğini söyleyince bizde durumu Tüketici Hakları Hakem Heyeti'ne ve de gerekirse Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na taşımaya karar verdik" dedi.

İHBARNAME ÜCRETİ 52 TL

Banka tarafından vadesinde ödeyemediği kredi taksiti nedeniyle ev adresine borcun ödenmediği ve en kısa zamanda ödeme yapılması gerektiği şeklinde ihbarneme gönderildiğini ifade eden Uçkaç, "Eşim ve ben emekli olmamız nedeniyle maaş almadığımız aylar oluyordu ve bu zamanlarda oğullarımızın desteği ile kredi taksitini ödemeye çalışıyorduk. Ancak son zamanlarda bu da mümkün olmadı ve 1 ay krediyi ödeyemedik. Bunun üzerine geriden ödeme yapmaya başladık. Banka tarafından evimize ihbarname gönderildi. İhbarname ücreti olarak krediyi kapatırken bizden 52 TL fazla para alındı. Bu kağıdın ne kadar bir masrafı olabilir ki? Bu ücretin de yasal olduğu söylendi. Kredimizi geç ödediğimiz ve internetden yaptığımız araştırmalar sonucu bu ücreti bankanın alabileceğini öğrendiğimiz için bizden alınmasına karşı çıkmadık ama alınmasının yasal olmadığını öğrendiğimiz borcu yoktur kağıdı için 47 TL ücret alınması hangi kanunda yazıyor açıkcası merak ediyoruz" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Uçkaç kendisinden iki yıl önce tüketici kredisini kullanırken istihbarat ücreti adı altında 300 TL para kesildiğini de belirterek şöyle konuştu: Başta 300 TL istihbarat üceti aldılar, 52 TL ihbarname ücreti istediler bu ücreti de ödedik ama altı üstü 'Yılmaz Uçkaç'ın bankamıza kredi borcu kalmamıştır' şeklinde verilecek bir kağıt parçasına 47 lira ücret istenmesi normalin dışında bir durum. Başka bir bankadan da kredi kullandım ve son taksitimi ödediğimde borcu yoktur kağıdını sorunsuz ve ücretsiz bir şekilde aldım. İş Bankası gibi köklü bir bankanın bu uygulamasına anlam veremedim açıkç ası. Bu ücreti ödemeyi düşünmüyorum. Umuyorum bu hatadan en kısa zamanda dönülür.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: