Aydınlı Zeytinci Sineğe Karşı Tuzaklarını Hazırladı

Aydın’da yaklaşan zeytin sezonu öncesi zeytin sineği ile mücadele çalışması kapsamında Gıda Tarım ve Hayvancılık...

Aydın’da yaklaşan zeytin sezonu öncesi zeytin sineği ile mücadele çalışması kapsamında Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından üreticilere 16 bin adet tuzak dağıtıldı.

Aydınlı zeytin üreticileri zeytin sineğine karşı tuzaklarını hazırladı. Üreticiler zeytin ve zeytinyağının verim ve kalitesine olumsuz yönde etki eden zeytin sineğine karşı gerekli tedbirleri aldı. Özellikle ilaçlama güçlüğü ve su sıkıntısı çekilen yerlerde uygulamaya konulan İl Özel İdare kaynaklı proje çerçevesinde alınan 16 bin adet tuzak, Aydın merkeze bağlı Kızılcaköy’de zeytin üreticilerimize dağıtıldı. Tuzak dağıtımına Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Fatih Küçüktaban, teknik elemanlar ve zeytin üreticileri katıldı. Teknik elemanlarca üreticilere tuzakların kullanımı hakkında bilgiler verildi.

Reklam
Reklam

Aydın’da yürütülen zeytin sineği ile mücadele çalışmaları hakkında bilgiler veren İl Müdürü Salih Köksal, “İl Müdürlüğümüzün yürütmüş olduğu Zeytin Sineği Biyoteknik Mücadele Projesi Kitlesel Tuzaklama Metodu ile zeytin sineği popülasyonunun kontrol altına alınması amaçlanmaktadır. En az 5 hektarlık alanlarda her ağaca birer adet asılan tuzaklar, yem ve feromon içeriği sayesinde zeytin sineğini cezbederek etkisiz hale getirmektedir. Tuzakların etki süresi Kasım ayı sonuna kadar devam edecek olup, zeytin kenti olan İlimizde bu metodun yaygınlaştırılması hedeflenmektedir. 2 yıldır uygulanan bu proje ile zeytin ve zeytinyağı kalitesinde gözle görülür bir artış sağlandı” dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak 2011-2012 yıllarında Zeytin Sineği ile Mücadele Programında Eco-trap ile Biyoteknik Mücadele Projesini uygulamaya alındıklarını anımsatan Köksal, “Bu proje ile kimyasal ilaç kullanılmadan, zeytin sineği ile mücadele edilmesi amaçlanmıştır. Her ağaca bir tuzak asılarak yürütülen uygulama ile 2,5 ay boyunca zeytin sineğinin zeytin meyvesine vuruk yapması engellenmiş olacaktır. İl Özel İdare kaynakları ile 2011 yılında 25 bin TL’ye alınan 23 bin adet eco-trap tuzaklar zeytin üreticilerine dağıtılmış ve başarılı sonuçlar elde edilmiştir. 2012 yılında ise 20 bin TL’lik ödenekle 16 bin adet tuzak alımı gerçekleştirilmiş, Merkez Kızılcaköy’de ilaçlamanın yapılamadığı engebeli, eğimli arazide uygulanmak üzere üreticilere dağıtımı yapılmıştır. Her bir tuzak, zeytin sineği yem tuzağı olarak amonyum bi karbonat, cezbedici tuzak olarak feromon ve öldürücü ilaç olarak da dimethoate etkili maddesini içermektedir. Yem ve cezbedici feromon’a gelen sinek ilaçlı mahlûlden etkilenerek yumurta bırakamadan ve çoğalamadan ölmektedir. İlimizdeki zeytinliklerin büyük çoğunluğunun dağlık engebeli arazide yer aldığı düşünülürse, ilaçlamaların yapılamadığı yerlerde Eco trap tuzakları ile biyoteknik mücadele yapılması, sağlıklı ve kaliteli ürünün yanı sıra düşük asitli zeytin yağı üretilmesinde de etkili olacaktır” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: