Aygün, bankaları ortak pos kullanımına geçmeye çağırdı

ANKARA(ANKA)-Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, kredi kartı kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte, mağazalarda POS cihazı enflasyonu yaşanmaya başlandığını belirterek, bankacılık sektörünü ortak POS kullanımına geçmeye çağırdı. Aygün, bankaların ortak POS kullanarak sağlayabilecekleri yıllık 300 milyon dolarlık tasarrufu da bankacılık işlemleri üzerinden aldıkları ağır ücret ve komisyonları azaltmakta kullanabileceklerini bildirdi.

Aygün yaptığı yazılı açıklamada, birçok işyeri sahibinin, POS cihazı enflasyonundan şikayetçi olduğunu ifade etti. Avrupa'da bir mağazada en fazla 1–2 POS cihazı bulunurken, Türkiye'de ise bu sayının 10'u aşabildiğini vurgulayan Aygün, bu durumun özellikle bankaların POS cihazı kira bedeli talep ettiği küçük işletmeleri güç durumda bıraktığını belirtti. Aygün, her bankanın ayrı bir POS terminaline sahip olmasının bankacılık sektörüne, dolayısıyla ekonomiye 300 milyon dolarlık bir maliyet yüklediğini bildirdi.

Reklam
Reklam

Eylül 2007 sonu itibariyle Türkiye'deki POS cihazı sayısının 1 milyon 398 bin olduğunu belirten Aygün, şunları söyledi:"Bankalar, POS enflasyonunun önüne mutlaka geçmek zorundalar. Mağazalarımız adeta bir POS cihazı mezarlığına dönüşmüş durumda. Kasiyerlerin çok fazla sayıda POS'la işlem gerçekleştirirlerken son derece zorlandıklarına herkes tanık olmuştur. Bu durum işletmeler için olduğu kadar bence bankacılık sektörü için de ciddi sıkıntı yaratmaktadır. Konunun uzmanları, bankaların ortak POS kullanımına geçmesi halinde, 400–500 bin POS terminalinin azalacağını hesaplıyorlar. Ortak kullanıma geçilmesi halinde, bankacılık sektörü POS terminallerine yönelik harcamalardan en az 250–300 milyon dolar tasarruf edebilirler."

-BANKALAR BİRLİĞİNE ÇAĞRI

Aygün, bankacılık sektörünün, işletme maliyetlerini gerekçe göstererek bankacılık işlemlerinden çok yüksek tutarlarda komisyon ve ücret aldıklarına dikkat çekerek, ortak POS kullanımıyla sağlayabilecekleri tasarrufu, aldıkları komisyon ve ücretleri az da olsa aşağı çekmekte kullanabileceklerini söyledi.
ATO Başkanı Sinan Aygün, diğer ülkelerde POS sisteminin genellikle ortaklaşa kullanıldığını, her bankanın ayrı ayrı terminal ve POS yatırımı yapmadığını hatırlatarak, Türkiye'de de bazı bankaların ortak POS kullanımına gittiklerini ancak 4 bankayla sınırlı kalan bu uygulamanın yeterli olmadığını belirtti. Aygün, Türkiye Bankalar Birliği'ne (TBB) çağrıda bulunarak, bankaların ortak POS kullanımına gitmelerine öncülük yapmasını istedi.

Reklam
Reklam