Ayılara karşı önlem

GÜMÜŞHANE (İHA) - Son yıllarda avlanma yasağı nedeniyle sayıları gittikçe artan ayıların kent merkezlerine kadar inmeye başlaması üzerine Gümüşhane'nin Torul Belediye Başkanı Selami Bostan, icat ettiği ve 'ayısavar' adını verdiği buluşuyla ayıları korkutarak kaçırmayı planlıyor.

Çamlıca Mahallesi Köroğlu mevkiinde evi ve arıları bulunduğunu söyleyen Belediye Başkanı Bostan, son yıllarda ayıların hem Köroğlu mevkiine, hem de ilçenin bitişiğindeki Çamlıca Mahallesi'ne kadar indiğini belirtti. Başkan Bostan, "Ayılar son yıllarda arılarımıza büyük zarar vermektedir. Bu da yetmiyormuş gibi mahalle içlerine kadar inerek sebze ve meyve bahçelerimize de büyük zararlar vermektedir" dedi. Avlanma yasağı nedeniyle ayıların avlanmadığını, sayıların her geçen yıl arttığını ifade eden Bostan, "Bizler de ayıları korkutarak kaçırma yöntemine gittik. Aslında yaptığımız sistem çok basit. Çamaşır leğenini iki ağaç arasına sıkıca monte ediyoruz. Kısa bir ağaç parçasını da baş kısmını su depoları şekilde daha geniş tutarak oluk şeklinde oyuyoruz. İkinci kat olarak adlandırdığımız bölüme de bunu monte ediyoruz. Geniş ve kısa sürede su depolayacak bölüme bir kaynaktan su akıtıyoruz. Bu bölüm dolunca kaldıraç sistemine göre aşağıya doğru hızla inerek su boşalıyor. Suyun boşalmasıyla aniden havaya doğru kalkıyor, oluğun diğer ucu ise birinci kata monte ettiğimiz çamaşır leğenine hızla çarparak 'tak' diye oldukça hızlı bir ses çıkarıyor. Kısa aralıklarla çıkan bu ses bilhassa geceleri daha etkili oluyor ve sesi duyan ayı da hem yöremize yaklaşamıyor, yaklaşmışsa da kaçıyor. Şimdilik yararını gördük. Ayı bu sese de alışır, korkmazsa yeni yöntemler geliştirmek zorunda kalacağız" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Torul Tarım Müdürü Bülent Turan ise, "Ayı avının yasak olması nedeniyle ayı sayısında artış olduğu doğrudur. Ayıların zaman zaman vatandaşların arı kovanlarına, meyve ve sebze bahçelerine zarar verdiklerine tanık oluyoruz. Belediye başkanımızın geliştirdiği yöntemi çok ilginç buldum; ama ayıların zamanla bu sese de alışabileceklerini tahmin ediyorum. Ancak geçici de olsa herhangi bir maliyeti olmayan bu yöntem bir süre yararlı olacaktır" şeklinde konuştu.