Ay'ın dörtte birinde su var

Yapılan araştırmaya göre, Ay yüzeyindeki toprakta, en azından birçok bölgesinde ince bir film tabakası halinde su bulunuyor.

Amerikan uzay kurumu NASA'nın 2008'de Ay'ın yörüngesine oturtulan ilk uydusu Chandrayyan-1'in taşıdığı "Moon Mineralogy Mapper-M3" adlı cihazın yanı sıra Cassini ve Deep Impact uzay araçlarının sağladığı veriler ışığında yapılan araştırmaya göre, Ay yüzeyindeki toprakta, en azından birçok bölgesinde ince bir film tabakası halinde su bulunuyor.

Science dergisinde yayımlanan makalede, Ay'ın mineral haritasını çıkarmaya yarayan M3 cihazının, yüzeyden yansıyan ışığı analizi sırasında hidrojen ve oksijene bağlı bir kimyasal elementi belirten uzun dalgalı ışınım tespit ettiği belirtildi. Bilim adamları bunun, iki hidrojen ve bir oksijen atomundan oluşan suyun varlığına işaret ettiğini kaydetti. Bilim adamlarının tahminine göre, Ay toprağının bir tonunun yaklaşık yüzde 25'inde su bulunuyor. Keşfi yapan araştırmacılar, Dünya'nın tek uydusu Ay'da iki ayrı tür su bulunduğunu belirterek, bunlardan birinin Ay yüzeyine çarpan buzdan meydana gelmiş göktaşları gibi bir dış kaynaktan geldiğini, diğerinin de tamamen Ay kaynaklı olduğunu düşünüyor.

Reklam
Reklam

MARS'TA BUZ KÜTLESİ

Mars gezegeninde bulunan birkaç krater içinde buz kütleleri belirlendi. Uzaydan gelen cisimlerin çarpması sonucu oluşan bu kraterlerde belirlenen buz kütlelerinin, şimdiye dek belirlenenler arasında, yüzeye en yakınları olduğu bildirildi. Mars yörüngesindeki NASA uzay aracı Reconnaissance Orbiter tarafından belirlenen buz kütlelerinin yüzde 99 saflıkta olduğu tahmin ediliyor.