"Ayıplı bir bütçe"

İSTANBUL (İHA) - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ali Bayramoğlu, kadük kalmaya mahkum olan 2003 Bütçesi'nde çifte standart ayıbının sürdüğünü söyledi. Bayramoğlu, "2003 Bütçesi rakamlarına göre, devletin 2003 yılında sıradan vatandaşlar için aylık 90 milyon liralık, ayrıcalıklı bazı vatandaşlar içinse aylık 55 milyar liralık hizmet vereceği görülüyor" dedi.

Maliye Bakanı Sümer Oral tarafından açıklanan 2003 yılı Bütçe Tasarısı konusunda açıklama yapan MÜSİAD Genel Başkanı Ali Bayramoğlu, 3 Kasım seçimlerinin ardından yeni bir parlamentonun ve dolayısıyla yeni bir hükümetin teşekkül edeceğini hatırlatarak, hazırlanmış olan bütçenin sadece teknik ve yasal olarak yapılması gereken bir yükümlülüğün ifa edilmesi şeklinde algılanması gerektiğini söyledi.

Reklam
Reklam

Bayramoğlu, "Kurulacak yeni hükümet gerçek 2003 Bütçesi'ni hazırlayacak ve maliye politikalarını bu yeni bütçe üzerinden gerçekleştirilecektir. Dolayısıyla bir tür durgunluk (recession) bütçesi olan ve kadük kalacak bütçe üzerinde ayrıntılı yorum yapmak çok da anlamlı değildir" diye konuştu.

Bununla birlikte, hazırlanan bütçenin sadece geçmiş yıllardaki yaklaşımın izlerini taşıması bakımından bir yönüyle değerlendirilmeye değer olduğunu kaydeden Bayramoğlu, 2003 yılı bütçesinin 143.2 katrilyon lira olarak belirlenirken, faiz hariç giderlerin 76.9 katrilyon lira, gelirlerin 96.4 katrilyon lira, faiz dışı bütçe fazlası hedefinin 19.5 katrilyon lira, bütçe açığının da 46.8 katrilyon lira olarak hedeflendiğini hatırlatarak, bunun "Vatandaşlarımız devletten her türlü hizmet için ayda en fazla 90 milyon liralık hizmet beklesin, fazlası yok. Ancak ayrıcalıklı vatandaşlara ayrılan meblağ aylık 55 milyar liradır" anlamına geldiğini vurguladı.

2003 mali yılı bütçe büyüklüğünün 143.2 katrilyon lira olarak açıklandığını, yaklaşık yarısına denk gelen 66.4 katrilyon liranın faiz harcamalarına gideceğini hatırlatan Ali Bayramoğlu, "Diğer taraftan, Anayasa'da öngörülen sosyal devlet tanımlaması ve niteliği gereği, 71 milyon vatandaşının temel eğitim, sosyal güvenlik, sağlık, yargı, iç ve dış güvenlik, altyapı yatırımları, destekleme/sübvansiyon uygulamaları gibi sosyal ihtiyaçlarını karşılamak üzere yaklaşık 77 katrilyon TL. tutarında kaynak ayırmıştır. Bir başka deyişle her Türk vatandaşı içim cari harcamalar, personel harcamaları ve yatırım harcamaları karşılığı olarak devletin sağlayacağı toplam hizmet tutarı ayda en fazla 90 milyon TL. kadar olacaktır. Kısacası bütçenin lisan-ı hal ile bize söylediği şudur: 'Devletinizden doktor, ilaç ve benzeri sağlık hizmeti, ulaşım ve altyapı birimlerinin bakımı ve onarımı, iç ve dış güvenlik hizmeti, araştırma-geliştirme faaliyetlerinin desteklenmesi, eğitim ve kültür hizmeti, tarım ve hayvancılık alanındaki kritik yatırımların yürütülmesi, adliye hizmeti, tapu hizmeti ve benzeri karşılığında para ödemediğiniz her türlü hizmet için ayda en fazla 90 milyon liralık hizmet bekleyin. Fazlası yok'tur. Öte yandan devletin yanlış borçlanma politikası sonucunda oluşmuş ve en iyimser tahminle fazla fazla yüz bin kişi olan rantiye kesimindeki ayrıcalıklı vatandaşlar için ayda ayrılan meblağ yaklaşık 55 milyar TL'dir" dedi.

Reklam
Reklam

2002 yılı bütçe gerçekleşmeleri incelendiğinde de benzer bir tablonun görüleceğine dikkat çeken Bayramoğlu, yılın ilk dokuz ayında yapılan 80 katrilyon lira tutarındaki devlet harcamasının yarısının 70 milyon sıradan vatandaşa geri kalan yarısının da yüz bin kişilik rantiyeye tahsis edildiğini söyledi. Bayramoğlu, "Hepsi eşit olan vatandaşlarımız devletin babalığından ayda 62.5 milyon liralık istifade ederken, (Orwel'in Hayvan Çiftliği romanındaki ifadeyle söylenecek olursa) daha eşit olanlar her ay devletten 44.5 milyar liralık babalık görmüşlerdir" ifadelerini kullandı..