Aynı Hastalıktan Üç Evlatlarını Kaybeden Aileden Çağrı

Aydın’da genetik kistik fibrozis hastalığı nedeniyle üçüncü çocuklarını da kaybeden doktor baba ve laborant anne,...

Aydın’da genetik kistik fibrozis hastalığı nedeniyle üçüncü çocuklarını da kaybeden doktor baba ve laborant anne, ailelere “Çocuklarınızı çok sevin” çağrısı yaptı.

Aydın’da uzun meslek yaşamında 16 yıl Atatürk Devlet Hastanesi Başhekimliği görev yaptıktan sonra Kuyulu, Şevketiye ve Işıklı köylerinin Aile Sağlığı Hekimliğini sürdüren Dr. Mustafa Fırat ve Atatürk Devlet Hastanesi’nden emekli olan laborant Semra Fırat, genetik kistik fibrozis hastalığı nedeniyle önce 3,5 yaşında oğulları Şerif Melih, daha sonra 12 yaşında kızları İlayda ve son olarak geçtiğimiz Pazar günü büyük kızları Tuğçe’yi 23 yaşında kaybetmişti. Fırat ailesi, yaşadıkları büyük acının içerisinde sağlıkçı olmanın sorumluluğu içerisinde anne babalara örnek bir çağrıda bulundu.

Reklam
Reklam

Baba Mustafa Fırat, kistik fibrozis hastalığının daha çok akraba evliliklerinden doğan çocuklarda görüldüğünü belirterek, “Benim eşimle bir akrabalığım yok. Ancak ikimizde bu hastalığın taşıyıcısı olduğumuzdan çocuklarımız bu hastalığa yakalandı. İlk çocuğumuz Şerif Melih’i 3,5 yaşındayken kaybettik. İlayda ise daha lise öğrencisiydi. En son kaybettiğimiz Ceyda da İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde mimarlık bölümü okuyordu. Bu hastalığı öğrendikten sonra kendimizi çocuklarımıza adamıştık. Onların yaşam sevgisini kaybetmemeleri için her türlü fedakarlığı yaptık. Aynı hastalığı olan Tuğçe isimli bir kızın Avusturya’da yapılan akciğer nakli ile hayata tutunduğunu öğrenince Ceyda’yı yaşatabilmek için organ bağışı sırasına girmek istedik. Ancak kızımız bunu duyunca bizim ondan ümidi kestiğimiz düşüncesiyle yaşama ümidini yitirdi. Biz çocuklarımız için her türlü fedakarlığı yaptık ancak onları hayatta tutmayı başaramadık” dedi.

Ailelerden dünyaya gelen çocuklarına her türlü testleri yaptırmaları tavsiyesinde bulunan Mustafa Fırat, “Bu hastalık en çok akraba evliliklerinde görülüyor. Onun için akraba evliliklerinden uzak durulmalıdır. Ayrıca genetik rahatsızlığı olan aileler mutlaka doğan çocuklarına sağlık testlerini yaptırsınlar” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anne Semra Fırat ise, ailelere çağrıda bulunarak, “Üç çocuğum da melek olup uçtular. Bu acıyı tarif etmek mümkün değil. Kimse bu acıyı yaşamasın. Aileler çocuklarını doya doya sevsin” ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: