Aynur Acar: “pet Şişe, Cam Ve Teneke Kutuya Depozito Uygulanmalı”

Marmara Belediyeler Birliği Çevre Yönetim Merkezi Direktörü Aynur Acar, Kartepe’de gerçekleştirilen bir toplantıda, “Pet şişe,...

Marmara Belediyeler Birliği Çevre Yönetim Merkezi Direktörü Aynur Acar, Kartepe’de gerçekleştirilen bir toplantıda, “Pet şişe, cam ve teneke kutuya depozito uygulanmalı” dedi.

Çevre Kanunu yeni yönetmelik ve genelgelerle şekilleniyor. 'Atık Yönetimi' konusunda belediyelerin üzerlerine düşen yükümlülüklerine yenileri ekleniyor. Taslak çalışmaları tamamlanan ve bugünlerde ilan edilmesi beklenen Atık Getirme-Toplama Merkezleri'nin kurulması ve İkili Toplama Sisteminin başlatılması için hazırlanan iki yeni tebliğin Türkiye’yi biraz daha AB’ye yaklaştıracağı belirtiliyor.

Reklam
Reklam

Marmara Belediyeler Birliği Çevre Yönetim Merkezi’nin 2006 yılından bu tarafa gerçekleştirdiği eğitimlerin bir parçası olan Atık Getirme-Toplama Merkezleri'nin kurulması ve İkili (çoklu) Toplama Sisteminin Atık Yönetimine büyük katkı sağlayacağı belirtiliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı ve Marmara Belediyeler Birliği’nin de belediyelerin istek ve görüşleri doğrultusunda Bakanlığa görüş sunduğu taslak tebliğler ilan edilmeden, belediyelerin çalışmalarını başlattığı “Atık Getirme-Toplama Merkezlerinin kurulması ve “İkili Toplama Sistemi” alt yapısı için belediyeler lisanslı toplayıcıları ile hazırlıklarına başladı.

Söz konusu tebliğ çerçevesinde belediyeler tarafından gelen istek üzerine seminer veren Marmara Belediyeler Birliği Çevre Yönetim Merkezi Direktörü Aynur Acar, Kartepe Belediyesi’nin daveti üzerine verdiği seminerde atık politikasını, atıkları kaynağında ayrıştırmanın nedenleri ve önemini, ambalaj atıklarında hacim küçültmenin düşüreceği lojistik maliyetini, ayrıştırma enstrümanlarını, geri dönüşüm zinciri ve döngüsünün maliyetli ve ekonomik alternatiflerini anlattı.

Reklam
Reklam

Acar, yeni üretim ambalaj atığı ile geri dönüşen ambalaj atığının ülke ekonomisine sağlayacağı tasarruf oranlarını, AB’den iyi ve kötü örneklerin görsellerle sergilendiği Atık Getirme-Toplama Merkezlerini, iki (çoklu) toplama sisteminin Türkiye şartlarında sokak toplayıcıları ve mahalli hurdacılar ile yaşanacak sıkıntıları ve çözüm önerilerini, Türkiye genelinden görsellerle Avrupa’daki Atık ayrıştırma tesisleriyle mukayesesini, tehlikeli atık sınıfına giren elektronik atıkların ve buzdolaplarının Türkiye’deki olumsuz geri dönüşümlerini saha görselleriyle anlattı. Acar, Tanzanya Zanzibar’da atığını ve atık suyunu denize veren 7 yıldızlı oteller zinciri Hilton’un kapatılmasını da örnekleyerek katılımcılara anlattı.

Acar, atık getirtme merkezlerinin çevrenin ve doğal hayatın korunmasına büyük katkı sağlayacağını, artık rastgele her yere yataklar, kanepeler, buzdolapları veya elektronik atıkların atılamayacağını ve belediyenin denetimine gireceği belirtildi. Binalar ve sitelerde çoklu (ikili) toplama sisteminde başarılı olmak için kesinlikle uygulama öncesinde pet şişe, cam, teneke kutu gibi içecek kutularına depozito uygulanması gerektiğini anlatan Acar, şöyle konuştu: "Sokak toplayıcılarını sahadan bertaraf edelim ve onları hurdacılarla birlikte sisteme entegre edebilelim. Aksi takdirde ikili toplama sistemi, sokak toplayıcısının işini kolaylaştırmak olacak. Mahalli hurdacılarının yerlerini uzlaşma sağlayarak modern atık getirme merkezi olarak değerlendirilmesi halinde belediyelerce yer sıkıntısı çekilmeyeceğini düşünüyorum.”

Reklam
Reklam

Kartepe Belediyesi tarafından organize edilen seminerde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Atık Yönetimi Şube Müdürü Hüseyin Kılıç da bir sunum yaparak ilçe belediyeleri ile kurdukları atık getirme merkezleri hakkında bilgi verdi. Seminere Kartepe Belediye Başkanı Şükrü Karabalık, Başkan Yardımcısı Efkan Atmaca, Birim müdürleri, zabıtalar, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi müdür ve çevre mühendisleri ile lisanslı toplayıcı firmaları katıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: