Aysal'dan bombalar!

Galatasaray Başkanı Ünal Aysal, gündemdeki konular üzerine açıklamalar yaptı, çarpıcı ifadelerini kullandı..

GS TV'de yayınlanan Seçime Doğru programına katılan başkan Ünal Aysal'ın açıklamalarından Ajansspor.com'un derledikleri şöyle:

Neden seçim kararı alındı?
"İki sene birlikte geçirdik ama zaman zaman duyumlar aldık, yönetim içinde bir türlü huzur bulunamadı denildi. Ben de her zaman fikir ayrılıkları birlikte çözülür dedim. Arkadaşlar doğru bildiklerini söylediler. Bu da doğru bir yöntemdi ama zaman ilerleyince, dolu dolu geçen iki senede bazı arkadaşlarda yorulma izlendi. Sporda da finişe gelince bir boşalma olur. Bir yöneticimiz şampiyonluk kupası kaldırdığımız gün böyle bir demeç verdi.

Reklam
Reklam

Abdürrahim Albayrak gibi heyecanlı aşkla bağlı yönetici bile böyle bir açıklama yaptı. Nasıl yorgunları takımda dinlendiriyorsanız, yönetimde de bu geçerli. G.Saray'ın ciddi çözülmesi gereken sorunları ve başarı hedefleri var. Bunu için de yöntem ve sistem değişmeli. Fikir ayrılıkları da var tabi.. Bizleri yoranlar fikir ayrılıklarının artması ve bunu rahatsılık yaratması.

Evvelden planlanan bir şey değil bu. Tamamen doğal bir süreç bu. Arkadaşlarımız bir gün öncesinden bunu gündeme koyalım dedi, nasıl isterseniz dedim. Ben de bundan bir şey anladım. Bazı arkadaşlar bir takım rahatsızlıklarını söylediler. Ben de yapmamız gereken bellidir dedim.

Ali Dürüst'e başkanlık teklifi
Bu akşam saat 17.00'ye kadar listeyi vermemiz gerekiyor ama bugün bitmeden bunu açıklayacağım. Ertesi gün istifamı verdim bu olaydan sonra, Ali Dürüst ile konuştum. Kendisi uzun yıllardır arkadaşım. Artık başkan olma zamanı geldi duyumları geliyor dendi. Ben de bunu kullanmak ister misin, belki senin dinlenmendense benim dinlenmem doğru. Sen aday olursan aday olmam dedim. Ali çok düzgün birisi. Ali de "Ben de yorgunum bu mesuliyeti taşımamam" dedi. "Benim ekibimde olur musun?" dedim, "Beni mazur gör, dışarıdan yardımcı olurum" dedi. Genç, dinamik G.Saray'ı ileriye götürecek isimlerin liste yapmasını beklerdim. Sürenin kısa olduğu söyleniyor ama bu süreyi ben koymadım tüzükte yazıyor.

Reklam
Reklam

Kimseye kırgınlığım yok
Kimseye kırgınlığım yok, herkesle temastayım. Aramızda kırgınlık için ters bir iletişim de olmadı. Ama kulüpler, dernekler işi gönül işi. Gönülsüzlük olunca da bırakılması gereken işler.

Fatih Terim yorumu
Ben hep şöyle görüyorum bu olayı. Yaptığımız iş sahnenin önünde. Bir de arkası var. Teknik direktör ve yardımcıları önde, arkasında başkan ve ekibi var. Biz gerekli desteği sağlarsak, sahne önü güçlü olur. Benim görevim bu. Fatih Terim'in de işi show business hale getirmek. Bunu iyi yaptı iki senede Fatih Terim. Ben de görevimi yaptım. Rakiplerin hedefi bu sinerjiyi bozmaktır. Bunlarla bu ilişki bozulmaya çalışıldı. Ama bence güzel bir ilişki var, devam edecek ve gelecekte de sürecek. Başarılı bir hoca ben de başarıya hayran biriyim.

Aysal, "Terim ile Alex Ferguson gibi uzun süreli bir sözleşme yapmak ister misiniz?" sorusuna, "Ferguson'un nasıl bir sözleşme yaptığını bilmiyorum. Bilsem ben de Terim'le yapardım. Gönlümden geçen budur. Terim, Galatasaray'da ilerde başka görevleri de yapmasını arzu ettiğim bir hoca. İnşallah böyle olur" yanıtını verdi.

Reklam
Reklam

Mersin İdmanyurdu maçındaki olaylar
"Mersin İdmanyurdu maçında herkes son derece sinirlendi, ağır bir tahrik vardı ve hocamız da bunu medya önünde söyledi. Bu reaksiyonu vermesini tuzak olarak gördüm, düşmemeliydi dedim. Ama hocayı atalım satalım durumu olmadı. Ligin bitmesine 6-7 maç var, aradaki fark 4. Ben mantıklı biri olarak hocasız bu işi bitirebilir miyim, bunu düşünmem bile mümkün değil.

Tüzükte yazanları uyguladım
Tüzükte yazanlar neyse ben de bunu uyguladım. Ben de aynı zamanda liste hazırladım. Benim dışımdakiler benden daha deneyimli. Benden daha hızlı verebilecek insanlar. Demokratik olarak engel oluşturulduğu fikrine katılmıyorum.

Galatasaray Spor Kulübü içinde başka bir uzuv var, bu da sportif A.Ş. Futbolun mali ve idari kadroların yöneten bir şirket. Bu şirket öncesinde bu işleri kulüp yapıyordu ve Futbol Komitesi vardı. Geçtiğimiz dönemde bu komite yoktu ama iki yönetici Ali Dürüst ve Abdürrahim kardeşim bunu götürüyordu. Gerçekte yaptıkları bunun koordinesiydi. Bu yapılacaksa artık Sportif A.Ş ile yapılacaktır. Ayrı bir şube kurulmasını uygun bulmuyorum. Hoca ve benim ilişkim de bir aracıya gereksinim duymuyor. Arkadaşlarım yardımcı oldular sağolsunlar ama bunu profesyonel kadrolar da zaman içinde telafi edecektir.

Reklam
Reklam

Gönlümden geçen budur. Galatasaray tarihine mal olan bir hoca. Başka görevler yapmasını istediğim arzu ettiğim bir hoca. Umuyorum gerçekte de bu olur.

Yeni yönetim hakkında ipuçları
Galatasaray'ın, bütün camianın doğru ve eşit temsil edilmesine dikkat ettik. Yenilikçiyiz ama gelenekle bağlıyız. Her şey değişiyor, biz de değişiyoruz, G.Saray da değişmek zorunda. Bunu doğru uygulayacak bir yönetim kurulu oluşturdum. Kurumsal yapımızı iyi bilen, bunu uygulanması için çaba verecek, pozitif müdahale yapacak yöneticileri seçtik. Daha genç isimleri devreye sokmayı düşündük. Biraz gençleşelim dedik. İleride başkan olabilecek isimlere bu tecrübeyi yaşatmak istedik bu kriterlerle, kendi içinde sorun yaşamayacak bir yönetim oluşturduk. En aşağı 5 sene üyelik süresi dolan isimler. Galatasaray'ın içinden geldiler, aydan gelmediler.

Taraftar isterse hemen bırakırız
"Seçim süresi çok net yeni tüzüğe göre, bütün kurulların yenilenmesi ile 3 senedir. Bu çok net. Bir sürü yerden görüş aldık, hocalar, hukukçular vs. Herkes emin olsun. Benim başkanlığımda mutsuzsak 1 yıl sonunda da ayrılırız. Taraftar isterse hemen bırakırız. Koltuk meraklısı olmadığımız için buradan kalkmayız demeyiz.
Bazı dostların kalbi kırıldı
Galatasaray'a gönül veren bir sürü isim G.Saray'a hizmet aşkıyla yanarken bu yapıdan ürküyor çekiniyor. Yüzlerce yönetim kurulu talebi geldi. Çok seçici olmak zorunda kaldık ve bazı dostların kalbi de kırıldı, farkındayım bunun. G.Saray'da ilk defa danışmanlık kurulu kurdum ve görüştüm bu isimlerle. Böyle bir kurul da profesyoneller yanında işleyecek. Bu kurulun desteğini, maddi-manevi katkılarını sağlayacağız. Bu yönetim de onların getirdiği hız ve dinamiklerle daha faydalı olacak. Birinci yeniliğimiz bu. İkincisi, alt kurulları kendi imkanları ile çalıştırıyoruz. Onları da ek görevlendirme ile devam ettirmeliyiz. Çünkü zaman işliyor. Bu bilinçle de arkadaşlarımız bana katıldılar.

Reklam
Reklam

Aysal'dan itiraf
En zor dönem ilk 6 aydı. O zaman ciddi acemilikler yaptım. Algılama yönünden zorluklar geçirdim 1-2 ay. G.Saray'ın dip sorunlarına yöneleceğime görünen sorunlara yöneldim. 5-6 ay sonra toparladım ve her şey de iyi gitti. Aslında en zor kısmı futbola alışmak. Ama eski acemiliğim yok. Ama alıştım. Hatalar yapacağım ama eskisi kadar zor, anlaşılır hatalar olmayacak.

Stadın üstü kapanacak mı?
Stadın üstünün kapanması yaz programında yok. GSGM ile karara bağlamamız gereken, bir sürü teknik unsur ve sorunları kapsayan bir proje. Bu yaz olacak diye bir vaatte maalesef bulunamıyorum.

Avrupa'nın en iyi stoperini aldık
2011-12'de yepyeni bir takım kurduk. 12-13 sezonunda buna ek güçler ekledik. Bu yaz sürecinde artık bu takım nasıl mükemmel oynar, koltuğa yaslanır huzur içinde maç seyrederiz; bunu yapacağız. Bence Avrupa'nın en iyi stoperini aldık. Chedjou bu ay sonunda gelir. Hocamızın sol bek ihtiyacı var. Melo'nun gidip kalma sorunu ortada. Melo'yu tutar mıyız, gönderir miyiz bakarız. Melo çok iyi bir oyuncu, G.saray'a katkıları oldu. Zor maçların adamı. İçerideki maçlarda bizi üzdü, mevsim başında form tutamadı. Geç katıldı ancak. İmtihanlar başlayınca ders çalışan talebeler gibi bir espri yaptım.

Reklam
Reklam

Arda gelebilir
Burak için resmi bir teklif yok. Başka bir oyuncumla ilgili de bir teklif yok. Teklif gelirse ilk konuşacağım kişi Fatih hoca. Sonra da oyuncumla görüşürüm. Çünkü ben gönülsüz oyuncuyu takımda tutmak istemem. Ben gitmek istiyorum derse, Arda'daki gibi olur. Hocamız istemedi ama ben Arda'nın yolunu açtım. Arda gelebilir. Ancak Arda'nın da öncelikleri var, Atletico'nun da, Galatasaray'ın da.. Ama dönerse sadece Galatasaray'a döner, başka bir takıma da dönmez"
Robben'i alabiliriz
Robben için ben de gazetelerden okudum, hiçbir temasımız olmadı. Bizim bu sene ayırdığımız bütçenin üstünde Robben'in miktarı. Bunu karşılayamayız. Bütçeyi de analiz etmek lazım, kaç senelik anlaşıldıysa o mu, kulübe ve aracılara ödenenler mi? Bunları toparlayınca 3 senelik mi, 1 senelik bütçe mi buna bakmak lazım. Bunları yakın zamanda açıklarız. 1 sene önce Drogba'yı alamadık ama sonra kısmet oldu aldık. Robben'i de bu sene alamadık ama belki gelecek sene alabiliriz.

Reklam
Reklam

Galatasaray'ın şampiyon olamaması ayıp"
23 yıl Galatasaray'ın basketbol takımının şampiyon olamaması ayıp. Bu ayıbın örtülmesi gerekiyor. Gerek oyuncular ve teknik ekip bu sene şampiyon olmayı hak ediyor. Ben ve biz de bu sene her imkanı tanıdık. Umuyorum geçen seneki şanssızlık olmaz. Şu an iyi gidiyoruz nazar değmesin. Ergin hocaya güveniyorum. Kazanma içgüdüsü yüksek bir teknik adam. Umuyorum bu sene arzu edilen kupayı getirecekler. Basketbol takımı için salon yapımı da finansal planlama sonrasında yapılacak.

Futboldaki ve basketboldaki hocaların kazanma arzusu yüksek. Amatör şubeler de örnek alıyor, bu sene güzel bir sezon geçirdik. Umuyorum gelecek senelerde de aynı başarıyı elde ederiz.

Alper Potuk'un Fenerbahçe'ye gitmesi
Alper Potuk'un bizim için önemi, bize faydalı olacak bir isim. Buradaki amaç yabancı boşluğunu doldurmasıydı. Burada boşluk var. Bir kıza 10 kişi talip olur bir kişi alır. Fazla da büyütmemek lazım. Rekabeti fazla da büyütmemek lazım. Masada da belli bir limit var, bunu zorlamamak lazım. Melo, Alper'den çok daha deneyimli ve iyi bir oyuncu. Yabancı olması dezavantajı. Yerli ihtiyacımızı başka bir yerde kullanacağız.

Reklam
Reklam

Yabancı oyuncu kısıtlaması
Dünyanın hiçbir yerinde rekabeti seven Türkiye gibi Avrupa'ya kapılarını açan, senelerdir bu özlemle yaşayan bir ülkenin bu tip kısıtlamalarla kendisi geride bırakmasının anlamı ve izahı yok. Milyonlarca genç varken, 50 tane yabancı mı milli takıma negatif etki yapacak. Dışarıdaki marka değerinde bu lejyonerlerin katkısı var. Bunu kullanamazsak, tek elle dövüşe girmek gibidir. Şovenizmle hiçbir şey yapmadık, bunu yaptıkla olmaz. 7-8 sene sonra bu ufku açarsanız, ama katiyetle kısıtlayamazsınız. Bunu Türk futboluna empoze edemezsiniz.

Yabancı sayısı
Aysal, Türkiye Futbol Federasyonu'nun yabancı kısıtlaması kararını da anlamakta güçlük çektiğini söyleyerek, tek taraflı alınan kararların dayatma yoluyla uygulanmaya çalışılmasının uzun vadede sonuç vermeyeceğini sözlerine ekledi.

Anahtar Kelimeler: