Aytaç Yalman'dan "Şehitler Oratoryası"

Ankara (AA) - Emekli Orgeneral Aytaç Yalman'ın librettosunu (eser metni) yazdığı ve vatan sevgisi ile şahadeti anlatan "Şehitler Oratoryosu", başkentli sanatseverlerle buluştu.

Besteci ve keman sanatçısı Hasan Niyazi Tura'nın bestelediği eserde, orkestrayı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Rengim Gökmen yönetiyor.

Koroyu Şef Caner Ruhselman'ın, çocuk korosunu Şef Ahter Destan'ın çalıştırdığı eserin ışık düzeni Fuat Gök'ün imzasını taşıyor.

Eserde, Soprano Feryal Türkoğlu ve Reyhan Görbil, Mezzo Soprano Ferda Yetişer ile Oylun Erdayı, Tenor İhsan Ekber ve Ayhan Uştuk, Bas Sabri Karabudak ve Mithat Karakelle solist olarak yer alıyor. Tiyatro sanatçısı Murat Atak'ın da anlatıcı olarak görev aldığı eserde, sanatçılara Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü Orkestrası ve Korosu'nun yanı sıra Devlet Çocuk Korosu da eşlik ediyor.

Reklam
Reklam

Emekli Orgeneral Aytaç Yalman, oratoryoyu yazmaya 1.5 yıl önce karar verdiğini söyledi.

Yapıtı yazmadan önce araştırmalar yaptığını, Mehmet Akif Ersoy'un "Çanakkale Şehitlerine" adlı şiiri ile Yahya Kemal Beyatlı, Cahit Sıtkı Tarancı gibi şairlerin yapıtlarından da yararlandığını dile getiren Yalman, "Eser için yüzlerce şehit mektubu okudum. Bu konuyu nasıl bir konsept içinde, nasıl bir şekilde ele almam gerektiğini düşündüm" dedi

Bu oratoryoyu yazarak kahraman şehitlere olan bir görevi yerine getirmenin mutluluğunu yaşadığını belirten Yalman, eserle ilgili şunları söyledi:

"Bu oratoryo ile hem yüce halkımıza, hem de Silahlı Kuvvetlerimize olan şükran duygularımı ifade etme imkanı buldum. Oratoryoda aslında bu librettoyu yazarken bir tarafta vatan sevgimi, diğer tarafta da sanat sevgimi birleştirdim bu oratoryoda."

Eserin; vatan sevgisi, ulusal kurtuluş ve kuruluş dönemi dahil ulusla bütünlük ve birlik için verilen savaşlar, şehidin şahadet öncesi duyguları, şahadet anı ve şehidin ölüm sonrası huzur ve gururunu işleyen beş bölümden oluşan 1 saat 10 dakikalık bir oratoryo olduğunu belirten Yalman, eseri tüm telif haklarıyla birlikte Mehmetçik Vakfına devrettiğini kaydetti.

Reklam
Reklam