Ayvacık'ta Toplu Arı Ölümleri

Samsun'un Ayvacık ilçesindeki arıcıların son bir ay içerisinde kovanlarının yüzde 90'ı söndü.

Samsun'un Ayvacık ilçesindeki arıcıların son bir ay içerisinde kovanlarının yüzde 90'ı söndü.

Son yıllarda yaşanan toplu arı ölümlerinin oluşturduğu tedirginlik Ayvacıklı arıcılar tarafından da yaşanıyor. Arı üreticisi Mustafa Duman yıllardır arıcılık yaptığını belirterek, "100'e yakın kovanım vardı, şuan 30 kovana düştü. Arıcı arkadaşlarımdan Mehmet Gümüşsu'ya ait kovanların ise tamamına yakını söndü" dedi.

İlçede arıcılığın ilkel yöntemlerle yapıldığını ve bu nedenle arı kayıplarının çokça yaşandığına dikkat çeken ziraat mühendisi Murat Erdönmez, "Ayvacık, arıcılık açısından büyük potansiyel taşıyan bir ilçe. Ancak arıcılık babadan kalma yöntemlerle yapılıyor. Modern tekniklerin uygulanmaması nedeni ile de arı kayıpları sıkça yaşanıyor. Son bir ay içerisinde arılarımızın yüzde 90'ını da bu nedenle kaybettik" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Yaşanılan bu kayıpların sonbahar bakımlarının yapılmamasından kaynaklandığını belirten Erdönmez, "Arıcılarımızı bilinçlendirmemiz gerekiyor" şeklinde konuştu.

Bu amaçla, Ziraat Odası bünyesinde Halk Eğitim Merkezi ortaklığı ile arıcılık kursu düzenleyen Murat Erdönmez ve Fatih Güngör, bu yıl arıcılık alanında 2. kursu düzenlediklerini ve şimdiye kadar yaklaşık 100 kişiye arıcılık eğitimi verdiklerini söyledi. Ayrıca ilçede arıcılığın geliştirilerek kayıt altına alınması için de çalışma yürütülüyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: