Ayvalık Kasaid’den Anlamlı Tepki

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, kadınlara yönelik yaptığı başarılı çalışmalarla dikkatleri üzerinde toplayan Kadının Sosyal Hayattaki Yerini...

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, kadınlara yönelik yaptığı başarılı çalışmalarla dikkatleri üzerinde toplayan Kadının Sosyal Hayattaki Yerini Araştırma ve İnceleme Derneği (KASAİD) Ayvalık Şubesi, 3. Olağan Genel Kurulunu gerçekleştirdi.

Ayvalık’ta önceki gün Vehbibey Mahallesi 3. Sokak No: 4 adresinde bulunan dernek binasında yapılan genel kurul toplantısında; Açılış, yoklama ve saygı duruşu, Divanın oluşturulması, Yönetim Kurulu faaliyet raporunun okunması, Denetleme Kurulu raporlarının okunması ve görüşülmesi, Yönetim ve Denetim Kurullarının ibrası, Tahmini bütçenin görüşülmesi ve kabulü, Dernek Başkanının seçimi, Yönetim ve Denetim Kurulu asil ve yedek üyelerinin seçimi, Dilek ve öneriler, kapanış maddelerinden oluşan gündemle gerçekleşti. Tek liste ile yapılan seçimlerde denek şubesinin başarılı başkanı Filiz Karayelli genel kurula katılan üyelerin tamamının oyunu alarak bir kez daha başkanlık görevine getirilirken, başkan yardımcılığına; Aysel Güngör, saymanlığa Celalettin Şentürk, yazmanlığa Ebru

Reklam
Reklam

Seymen, yönetim kurulu üyeliklerine de Songül Afacan ve Birgül Özbek getirildi.

Genel Kurul’da kendisine duyulan teveccüh nedeniyle delegelere şükranlarını sunan Başkan Filiz Karayelli, KASAİD olarak Ayvalık’ta kadına yönelik haksızlıklarla mücadeleyi sonuna kadar kararlılıkla sürdüreceklerinin mesajlarını verdi. Genel Kurul toplantısında, Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele günüyle ilgili, ‘Ayşeler Ölmesin’ başlığını taşıyan bir de açıklama yapan Karayelli, “Ayvalık’ta kadına yönelik şiddetle yılın her günü mücadele eden ve çalışan bir dernek olarak, uluslararası kadına karşı şiddetle mücadele günü nedeniyle aynı zamanda genel kurulumuzun da yapıldığı bu gün bir kez daha konuyla ilgili basın açıklaması yaparak, konuyla ilgili önümüzdeki günlerde başlatacağımız bir projeyi de duyurmak istedik” dedi.

Yaptığı açıklamada, Projeleriyle Ayvalık’ta tüm mahallelerdeki kadınlara örnekleme sistemi ile ulaşarak Ayvalık’ın şiddet haritasını çıkaracak ve nedenlerini araştıracaklarını ve böylece şiddet görüp, saklayan ve çalışmak isteyen kadınlarla da buluşmayı hedeflediklerini kaydeden Filiz Karayelli, “Biz KASAİD olarak ücretsiz sosyal ve hukuksal danışmanlık hizmetlerimizle şiddete uğrayan ve bize başvuran kadınlarımıza her konuda yol gösteriyoruz. Ekonomik anlamda kendi ayakları üzerinde durmaları yönünde kurslarımızla ve iş bularak yardımcı oluyoruz. Birleşmiş Milletler ‘Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi Bildirgesi’ kadınlara yönelik şiddeti; ister kamusal isterse özel yaşamda meydana gelsin, kadınlara fiziksel, cinsel veya psikolojik acı veya ıstırap veren veya verebilecek olan cinsiyete dayanan bir eylem veya bu tür eylemlerle tehdit etme, zorlama veya keyfi olarak özgürlükten veya ekonomik ihtiyaçlardan yoksun bırakma şeklinde tanımlanmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü ise bu davranışları tokat atma, vurma, tekmeleme ve dövme gibi fiziksel saldırı fiilleri, sindirme, sürekli küçük düşürme ve aşağılama gibi psikolojik taciz, cinsel ilişkiye zorlama ve öteki cinsel zorlama biçimleri, kadını ailesinden ve arkadaşlarından uzaklaştırma, hareketlerini gözleme ve bilgi ya da yardıma ulaşmasını kısıtlama gibi çeşitli kontrol edici davranışlar olarak sıralamaktadır” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

“CİNSEL İSTSİMARDA ÇOCUĞUN RIZASI OLABİLİR Mİ?”

Türkiye bugün günde 5 kadının cinayete kurban gittiği, kadın cinsine karşı işkence ve cinayetlerin neredeyse olağanlaştığı, kadınların adeta sinek gibi öldürüldüğü bir ülke haline geldiğini belirten KASAİD Ayvalık Şube Başkanı Filiz Karayelli, “Ayrıca başlık parasıyla satılan kızlarımız, okula gönderilmeyen ve ensest yani aile içi cinsel şiddet mağduru kızlarımız, cinsel şiddete ve tecavüze uğrayan kadınlarımız çok fazladır. Uğradıkları şiddetin etkisini bir ömür boyu taşımakta yaşamları altüst olmaktadır. Kadının vücut bütünlüğüne, cinsel dokunulmazlığına ve yaşam hakkına yönelik tecavüz, ekranlarda fütursuz bir şekilde olanca şiddetiyle sunulması ve izlettirilmesi ile meşrulaştırılmakta ve mevcut yasalardaki açıklardan ve yargının suçları cezasız bırakması nedeniyle giderek artış kaydetmektedir. Muğla’nın Fethiye ilçesinde 2007 de 8 erkeğin tecavüzüne uğrayan kadının başvurusunda dava açmaya gerek görmeyen Fethiye Ağır Ceza Mahkemesi, kadınların mücadelesi ve dayanışması sonucu açılan davanın 8. duruşmasında tecavüz sanıklarını maddi deliller olmasına rağmen delil yetersizliği nedeniyle serbest bıraktı. Bartın örneğinde olduğu gibi tecavüz davasında mahkemeler bu çocuklarımızın kemik yaşına bakıyor. Çocuk 10 değil,12 yaşındaydı. Bu tecavüz suçunun ağırlığını hafifletiyor mu? Cinsel istismarda çocuğun rızası olabilir mi? Peki tecavüz ederken, ‘2 sanıktan hangisi ruh sağlığını bozdu?’ diye sormak nasıl bir mantık? Ruh ve beden sağlığı bozulmuş mu? sorusunu yargıç soruyor mu?” ifadeleri kullanıldı.

Reklam
Reklam

“AYŞE’LER ÖLMESİN”

Söz konusu kararların, adalet anlayışında ve işleyişinde erkek egemenliğinin kadına yönelik şiddeti ve tecavüzü ne kadar ısrarla savunduğunun çok açık delili olduğunu kaydeden Karayelli, “Ankara’da; Ayşe Paşalı polisin, İstanbul’da; Ayşe İnce, Erzurum’da; Ayşe C. savcıların takdir haklarını kullanmaları sonucu öldürüldü. Kısaca korunamadılar.Şimdi haykırıyoruz. Ayşe’ler Öldürülmesin. Yapılabilecek çok şey var, ‘yeterki istensin’ diyoruz. Kürtaj hakkımızdır. Bedenimiz bizimdir. ‘Cezalar arttırılsın, tahrik indirimi kalksın’ diyoruz. Her ilde ve ilçede Kadın Dayanışma Merkezi olsun. Şiddete uğrayan kadına hemen nafaka bağlansın” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: