Ayvalık’ta Eski Kırlangıç Fabrikası Hayat Bulacak

Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL), Çarşamba Kent Toplantılarında bu kez Ayvalık...

Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL), Çarşamba Kent Toplantılarında bu kez Ayvalık ele alındı. Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, Türkiye’nin en büyük sanayi değişim projesi olan Eski Kırlangıç Fabrikası’nın kentin silüetini değiştireceğini söyledi.

Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Çarşamba kent toplantılarında bu kez Ayvalık ele alındı. Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, Türkiye'nin en büyük sanayi değişim projesi olan eski Kırlangıç fabrikası projesiyle ilgili çalışmaların hızla sürdürüldüğünü bildirdi.

Reklam
Reklam

Toplantıya, ÇEKÜL'den Metin Sözen, Mithat Kırayoğlu, Hurşit Arslan, Timur Çelik, Metin Keskin, Didem Durakbaşa, Nüvit Bayar, Zeynep Biçer, Nadir Mutluer, Alp Arısoy, Yalçın Korkmaz katılırken konuklar ise Hasan Bülent Türközen (Ayvalık Belediye Başkanı), Şenay Karabulut (Ayvalık-mimar), Ayla Lokumcu (Ayvalık-mimar), Güven Karataş (CHP İl Yönetimi, Dış İlişkilerden Sor. İl Bşk. Yrd.), Ege Sevinçli Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, toplantıda Ayvalık Bulut Kapısı projesinin 8-10 kilometrelik sahili kapsadığını belirterek, "Ayvalık kimlikli bir kent, bunun ön plana çıkması gerekiyor. Bu anlamda doğru fonksiyonları vermek büyük önem taşıyor" dedi.

Eski Kırlangıç Fabrikası ile ilgili sanayi dönüşüm projesinin turizm ve kentin kimliği açısından çok büyük önem taşıdığına işaret eden Türközen, projede zeytinyağı ürünleri yapımı gösteriminin olduğu bir yapı ve ürünlerin satıldığı bir satış merkezi yapılması planlandığına dikkati çekerek, Ayvalık'ın zeytin kimliğini turizmle buluşturmayı

Reklam
Reklam

hedeflediklerini anlattı.

ÇEKÜL Vakfı Başkanı Metin Sözen, "Kırlangıç projesi, Türkiye çapında yürütülen en büyük sanayi dönüşüm projelerinden biri. Bu proje ile Dünya'ya söyleyecekleriniz, Türkiye'ye söyleyecekleriniz ve Ayvalık'a söyleyecekleriniz olmak üzere üç boyut var" diye konuştu.

Projede kapalı mekanların yanında açık mekanların da önemli olduğunu, halkın olduğu mekanların da düzenleneceğini vurguladı.

Projenin sorumlusu ÇEKÜL'den Mithat Kırayoğlu ise eski Kırlangıç fabrikasının bir bütünlük içinde ele alınması gerektiğini söyleyerek, "Ayvalık özgün bir yer. Geleneksel yaşam kültürünü gerçek anlamda sürdüren Ayvalık önemli bir körfezde bulunuyor. Korunması gereken çok yer var. Konuya korunma kavramı bütünlüğünde bakmak gerekir" dedi.

ESKİ KIRLANGIÇ BİNASI

1942 yılında kurulmuş olan fabrika zaman içinde eklenti binalarla genişlemiş. Önce prina fabrikası olarak kurulmuş, daha sonra sabun üretimi ve zeytinyağı dolum tesisi olarak kullanılmış. 2002 yılında Ayvalık Belediyesi tarafından satın alındı. Toplam 20 bin metrekarelik bir alanı kapsıyor.

Reklam
Reklam

5 bin 400 metrekare kapalı hacme sahip. Bir bina tescilli fakat parsel tescillendiği için tüm alan tescilli sayılıyor. Rölöve çalışmaları yapıldı, kurul tarafından onaylandı.

Malzeme olarak sarımsak taşı kullanılmış. Binaların yeniden işlevlendirilmesi ile ilgili öneriler arasında restoran, yöresel ürünler satış yeri, kitap, CD satış yeri, butik otel, seramik müzesi, müze için depo, büfe, ayvalık tanıtım birimi, konferans salonu, cep sinema salonu, bilardo salonu, çocuk alanı, kafeterya yer alıyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: