Ayvalık’ta Sgk Primi Tepkisi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) belediyelerin SGK?ya borçlarına karşılık...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) belediyelerin SGK?ya borçlarına karşılık satıştaki gayrimenkullerini ilgilendiren açıklamalarına, Balıkesir’in Ayvalık ilçesinden tepki geldi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in tüm SGK kurumlarına gönderdiği yazıda, belediyelerin borçların SGK’ye prim borcu olan belediyelere ait gayrimenkullerle takas yoluyla ödenebileceğine ilişkin açıklamalarının ardından Ayvalık’ın iki SGK borçlusu belediye başkanı muhabirimizin sorularını yanıtladı. Bakan Çelik’in açıklamaları kapsamında, 2014 yılına kadar ülke genelinde, geçmişten gelen SGK primi borcu olan belediyelerden bir an önce tahsilinin yapılmasını istemesini haksızlık olarak nitelendiren başkanlar, bu uygulamanın hayata geçmesinden önce Belediye Gelirleri Yasası’nın hayata geçmesini istedi.

Reklam
Reklam

Ayvalık Belediyesi’nin geçmişten bu yana 13 milyon lira civarında borcunun olduğunu hatırlattığımız Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, kendisinin 10 yıldan bu yana belediye başkanlığı görevinde bulunduğunu kaydederek, “Söz konusu borç bizden önceki belediye yönetimlerinden bu yana süregelmektedir. Ama biz yine de göreve geldiğimizden bu yana gerek yeniden yapılandırmalarla gerekse öz kaynaklarımızı kullanarak SGK prim borçlarımızı ödemeye gayret ettik. Bir kısmını ödedik ama ülke genelindeki ekonomik kriz nedeniyle bir kısmını ödeyemedik. Ama bu konuda ülke genelindeki birçok belediye ciddi sıkıntı içindedir. Sorunun çözümü Belediye Gelirleri Yasası’nın hayata geçirilmesiyle çözümlenecektir. Yıllardır üzerinde çalışılan fakat bir türlü hayata geçirilemeyen bu yasanın yürürlüğe girmesiyle ülke genelindeki birçok belediyenin gelir açısından rahatlayacağına ve böylelikle de kamu kurumlarına olan bu borçlardan kurtulabileceğine inanıyoruz” diye konuştu.

“NORM KADRO YASASI ÇOK ÖNCE ÇIKARILMALIYDI”

Reklam
Reklam

Bakan Çelik’in açıklamalarının ardından muhabirimizin sorularını yanıtlayan Küçükköy Belediye Başkanı Mesut Ergin ise, 4 yıllık bir belediye başkanı olduğunu hatırlatarak, biriken SGK primlerinin önceki belediye yönetimlerinden bu yana geldiğini belirtti.

İller Bankasından yaklaşık 5 milyon liralık söz konusu borcun kapatılması için destek istediklerini belirten Ergin, “Ancak Küçükköy Belediyesi’nin yatırım kotasının büyük bir kısmının dolu olması nedeniyle bu talebimize İller Bankası tarafından olumsuz yanıt geldi. Bizde yaklaşık üç yıl önce SGK prim borçlarımızı yeniden yapılandırdık. Bir kısmını ödedik, bir kısmını ödeyemedik. Ancak bu konuda kaynak arayışlarımız devam etmektedir” diye konuştu.

Geçmiş dönemlerde belediye yönetimlerinin oy kaygıları nedeniyle belediye personeli kadrosunu şişirmesinin söz konusu SGK prim borçlarının ortaya çıkmasının en büyük nedeni olarak gördüğünü vurgulayan Küçükköy Belediye Başkanı Mesut Ergin, “Bu konuda hükümetin çıkardığı Norm Kadro Yasası’nın çok geciktiğine inanıyorum. Bu yasa çok önceden çıkarılmalıydı” ifadelerini kullanarak, tıpkı Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen’in belirttiği gibi, belediyelerin içinde bulundukları bu sorundan kurtulabilmesinin en önemli çıkışının Belediye Gelirleri Yasası’nın hayata geçirilmesiyle mümkün olabileceğinin altını çizdi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: