Ayvanın Faydaları Nelerdir?

Elma gibi aynı aileye mensup olan ayvanın birçok yararı bulunmaktadır. Kolay bulunabilmesi ve hemen hemen herkesin evinde bulunan ayva, içerdiği yararlar ile bazı sağlık sorunlarında sizlerin kurtarıcı rolünü oynamaktadır.

Ayva genellikle armut meyvesiyle şekli ve rengi itibari ile oldukça çok karıştırılmaktadır. Ancak ayva olgunlaştığında dış kabuğu daha sert ve rengi daha koyu olmaktadır. Ayvanın tadı ise biraz ekşidir ve sert bir yapısı vardır. 100 gram ayvanın içerisinde bulunan besin değerleri şöyle sıralanmaktadır.

  • Kalori (kcal) 56
  • Toplam yağ 0,1 g
  • Kolesterol 0 mg
  • Sodyum 4 mg
  • Potasyum 197 mg
  • Karbonhidrat 15 g
  • Diyet lifi 1,9 g
  • Protein 0,4 g
  • A vitamini 40 IU
  • C vitamini 15 mg
  • Kalsiyum 11 mg
  • Demir 0,7 mg
  • Piridoksin 0 mg
  • B12 vitamini 0 µg
  • Magnezyum 8 mg

Ayvanın Faydaları Nelerdir?

Reklam
Reklam

Yazımızın öncesinde sizlere vermiş olduğumuz bilgiler kapsamında, ayva içerisinde bulundurdukları sayesinde oldukça faydalı bir meyvedir. Bu özellikleri sayesinde birçok sağlık sorununa da iyi gelmektedir. Bunun için ise düzenli olarak belirli ölçülerde ayva yemeniz yeterli olacaktır.

1.Kanser oluşumunu önlemektedir.

Günümüzde en zararlı ve iyileşmesi zor bir süreç olan sağlık sorunlarından birisi de kanserdir. Kanser kişileri farklı şekilde etkilemektedir. Kanserlerin oluşması vücudumuzda serbestçe dolaşan serbest radikaller nedeniyle olmaktadır. Bu serbest radikaller kontrolsüz birleşmesi sonucunda ise tümörler meydana gelmektedir. Bunun sonucunda da çeşitli kanser türleri oluşmaktadır. Ancak ayvanın içerisinde barındırmakta olduğu antioksidanlar, fito-besleyiciler ve fenolik maddeleri sayesinde bu serbest radikaller kontrolsüz birleşmesi engellenmektedir. Bunun sayesinde kansere neden olan tümör oluşumuna engel olarak daha sağlıklı bir hayata sahip olabileceksinizdir. Bunun için düzenli olarak ayva gibi antioksidanları yüksek olan gıdaları tüketmeniz gerekmektedir.

Reklam
Reklam

2. Bağışıklık sisteminizi güçlendirir.

Ayvanın içerisinde bulunan antioksidan sayesinde, bağışıklık sisteminiz daha güçlü olacaktır. İçermekte olduğu antioksidana ek olarak aynı zamanda C ve E vitaminleri sayesinde sizlere bu anlamda daha çok yararlı olmaktadır.

Bu kapsamda C vitamini beyaz kan hücrelerinin artmasında görev almaktadır. Beyaz kan hücrelerinin artması ise, patojenlere, virüslere ve bakterilere karşı sizleri korumaktadır. Tüm bu durumlarda zararlı maddeleri vücudunuzdan uzak tutabilecek bir bağışıklık sistemine sahip olabilirsiniz.

3. Sindirim sistemini düzenlemektedir.

Ayvaların içerisinde bulunan lif sayesinde, sindirim sorunları yok olmaktadır. Lifler sayesinde vücudunuzda bulunan zararlı maddeler hızla vücudunuzdan atılmaktadır.

Bu durumda sindirim sisteminizi daha hızlı çalıştıracak ve görevini daha iyi yapmasına olanak sağlayacaktır. Sindirim sisteminizi düzenlemek için düzenli olarak ayva yemeniz gerekmektedir.

BONUS: PARTİ BİSKÜVİLERİ

4. Kilo vermenize yardımcı olmaktadır.

Reklam
Reklam

Lif bakımından oldukça zengin olan ayva, aynı zamanda kilo vermenize de yardımcı olmaktadır. Ayvanın kalorisi oldukça düşüktür. 100 gram ayvanın içerisinde bulunan yaklaşık kalori miktarı ise, 57'dir.

Bunlara ek olarak, ayvanın içerisinde doymuş yağ, sodyum ve kolesterol oranları oldukça düşüktür. Bu kapsamda, kilo vermek için diyet yapan kişilerin diyet listelerine mutlaka ayvayı eklemeleri gerekmektedir.

5. Alerjilerinizin oluşmasını önleyecektir.

Ayva içerisinde bol miktarda C vitaminini bulundurmaktadır. Ayvada bulanan bu vitaminle birlikte günlük C vitamini ihtiyacımızın yüzde 25'ini karşılamaktayız. Bu sayede vücudunuzun bağışıklığını artırarak daha sağlıklı olmanızı sağlayarak mikroplara karşı savaşmaktadır. Bunların yanı sıra sizlerde meydana gelen alerjik reaksiyonlara da iyi gelmektedir.

Anti-alerjik özellikleri sayesinde meyve ve çekirdek ekstresi atopik dermatit ve sistisi sağlık sorunları tedavisinde kişilere tavsiye edilmektedir. Özellikle jel olarak kullanımı daha çok etki göstermektedir.

Reklam
Reklam

6. Tansiyonunuzu düşürmektedir.

Ayvanın içerisinde bol miktarda potasyum bulunmaktadır. Vücudunuzda potasyum bulunması vücut hücrelerinde etkili sıvı transferini sağlamaktadır. Ayrıca kan basıncını düzenlemeye yardımcı olmaktadır.

Bu durumda sizlerin kalp-damarlarınızın daha sağlıklı çalışmasına olanak sağlamaktadır. Bu noktada en önemlisi ise kişilerin tansiyonlarını dengede tutması yer almaktadır. Bu sayede koroner kalp hastalıkları, kalp krizi ve felç gibi hastalıkların oluşum riskini ortadan kaldırabilir veya böyle bir sağlık sorununuz varsa, belirtilerini yok edebilirsiniz.

7. Daha güçlü ve sağlıklı saçların oluşmasına yardımcı olur.

Ayvanın içerisinde minerallerden demir, bakır ve çinkoyu bolca barındırmaktadır. Bu bahsetmiş olduğumuz 3 mineral özellikle kırmızı kan hücrelerinin üretimininde önemlidir. Vücudunuzda bulunan kırmızı kan hücrelerinin sayısının artması ile birlikte kanın vücuttaki sirkülasyonu da aynı oranda artmaktadır. Bu kan akışı aynı zamanda, kafa derisinde kendini oldukça belli etmektedir.

Reklam
Reklam

Bu sonuçlar kapsamında daha güçlü saçlara sahip olmanız oldukça kolay olacaktır. Ayva saç sağlığınızı kuvvetlendirmek için tüketmeniz gereken meyvelerin başında gelmektedir.

8. Daha güzel bir cilde sahip olabilirsiniz.

Ayvada bulunan mineraller, vitaminler ve antioksidanlar sayesinde, hücre yenilenmesi daha hızlı olacaktır. Bu sayede daha genç ve dinç bir cilde kavuşabilirsiniz. Ayrıca ayva serbest radikallerin cildinizde bırakacak olduğu kötü durumları da engellemektedir. Hücre yenilenmesinin hızlı olmasından dolayı ciltte meydana gelen yaralarda hızlı bir şekilde iyileşmektedir.

Ayrıca kırışıklıklara karşı ve güneşin zararlarından cildinizi korumaktadır. Ayva tüketimi ile birlikte kusursuz ve pürüzsüz bir cilde sahip olabilirsiniz. Ayvanın tüm bu yazımızda bahsetmiş olduğumuz yararlarından faydalanabilmeniz için çok fazla tüketmemeye özen göstermeniz gerekmektedir. Aksi takdirde bazı yan etkilerine sahip olacaksınızdır. Aşırı tüketilmesi mide tahrişine ve kilo alımlarına neden olabilmektedir.

Reklam
Reklam