Az Enerjiyle Çok Yol Için Kara Güzergahını Seçiyorlar

Baharı müjdeleyen leylekler, karada oluşan sıcak hava akımı sayesinde hiç kanat çırpmadan binlerce kilometre yol katedebiliyor.

Baharı müjdeleyen leylekler, karada oluşan sıcak hava akımı sayesinde hiç kanat çırpmadan binlerce kilometre yol katedebiliyor.

Havaların ısınmasıyla birlikte başlayan kuş göçlerinin en güzel örneklerini, koloniler halinde göçen leylekler sunuyor.

Göçmen kuşların en önemli duraklarından birisi de havası, suyu, toprağı ve kuşlara değer veren insanıyla Anadolu toprakları...

Uçarken, havada çizdikleri olağanüstü şekillerle doğaya ayrı bir güzellik katan leylekler, şaşırtıcı özellikleriyle de dikkati çekiyor.

Reklam
Reklam

Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atilla Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada; leyleklerin, havaların ısınmasıyla birlikte kışı geçirdikleri ülkelerden yaz aylarını daha kolay geçirebilecekleri diğer bölgelere göçtüğünü belirtti.

-"Deniz yolunu kullanmıyorlar"-

Leyleklerin bir kısmının Türkiye'yi, bazılarının ise Avrupa ülkelerini tercih ettiğini ifade eden Arslan, şunları kaydetti:

"Bu dönemde yaşça büyük ve tecrübeli olan erkek leylekler önden göçerler. Bu ilk bireyler ülkemize Hatay'dan girerler. Sıklıkla gruplar halinde gelen leylekler, Afrika'dan Türkiye'ye giriş yaparken daha kısa olmasına rağmen deniz üzerinden gelmezler. Leylekler sadece kara üzerinde oluşan ve gündüzleri yerden yükselen 'termal' adı verilen sıcak hava akımlarını kullanarak kilometrelerce yolu katedebilirler. Leylekler bu sıcak hava akımı içinde dönerek yükselirler ve akımın büyüklüğüne göre belirli bir yükseklik kazandıktan sonra, bir sonraki akımı yakalayana kadar alçalarak süzülürler. Bu sayede rotaları üzerinde ilerlerken çok az enerji harcarlar."

Reklam
Reklam

Arslan, leyleklerin sıcak hava akımları sayesinde kanat çırparak harcamaları gereken enerjinin yaklaşık 20'de biri oranında enerji harcadıklarına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Sıcak hava akımları olmasaydı, leyleklerin kanat çırparak göçü gerçekleştirmeleri enerji sorunu nedeniyle imkansız olurdu. Genelde gündüz hareket eden leylekler, akşam olduğunda sürülmüş, böcek ve larva bakımından zengin tarlaları tercih eder, buralardan faydalanırlar. Gece hareket etmezler, çünkü ısı kaybolduğu için sıcak hava akımları oluşmaz. Geceyi dinlenerek geçirirler."

-"Yuvayı erkek yapıyor"-

Yuvaya ilk olarak erkek leyleğin geldiğini, hızlı bir şekilde geçen yıl bırakıp gittiği yuvayı tamir etmeye başladığını aktaran Arslan, "Yuva tamir edildikten sonra dişi leylek gelir. Eğer yuva bir şekilde tahrip olmamış ise leylek aynı yuvayı bulmaya çalışır. Yıllarca aynı yuvaya gelebilir. Leylekler dişilerini kesinlikle bırakmazlar. Uzun süreli birliktelikleri vardır" diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz