Az gelişmiş ülkelerde ülser yaygın

Gelişmekte olan veya az gelişmiş ülkelerde mide ve bağırsak ülserinin çok daha yaygın olduğu saptandı. Prof. Dr. Vedat Göral, ülser hastalığına neden olan bulaşıcı Helicobacter pylori adlı mikrobun, altyapı eksikliği ve hijyene önem verilmeyen yoksul semtlerde daha çok yayıldığını kaydetti.

İç Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vedat Göral, bir insanda hayatı boyunca ülser hastalığının gelişme riskinin yüzde 5 ile yüzde 10 arasında olduğunu belirtti. Ülser hastalığına bulaşıcı olan Helicobacter pylori adlı mikrobun neden olduğunu, mikrobun altyapı eksikliği olan ve hijyen koşullarını taşımayan ortamlarda daha çok yayıldığını kaydeden Göral, ülser hastalığının sosyoekonomik durumu düşük kesimlerde yaygın olarak görüldüğünü bildirdi.

HİJYENE GEREKEN ÖNEM VERİLMİYOR

Gelişmekte olan veya az gelişmiş ülkelerde, mide ve bağırsak ülserinin çok daha yaygın olduğunu ve Türkiye'de her yıl ülserli hasta sayısının 100 ile 150 bin arasında arttığını kaydeden Göral, "Türkiye'de yaşayan insanlar olumsuz yaşam koşulları nedeniyle diğer gelişmiş ülkelerde yaşayan insanlardan daha fazla ülser hastalığına yakalanma riski taşıyor. Altyapı eksikliği ve hijyene önem verilmemesi nedeniyle ülser hastalığı en çok yoksul semtlerde görülüyor. Türkiye'de de en fazla bu hastalık Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde var. Hastalığın azaltılması için altyapının iyi olması ve temizlik kurallarına uyulması gerekiyor. Maalesef bölgemizde birçok köyde tuvalet dahi bulunmuyor. Hijyene gereken önem verilmiyor" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Prof. Dr. Göral, çay, alkol, kahve, kolalı içecekler, baharatlı yiyecekler, stres ve sigara tüketiminin de ülser hastalığına sebep olan en önemli etkenler olduğuna işaret etti.

Anahtar Kelimeler: