Az Kullanılan Musiki Makamları Kayıt Altına Alındı

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Devlet Konservatuvarı'nca, Türk musiki değerlerinden zaman içinde değişime uğrayan ve kullanılmayan bölümlerinin belirlenerek, müzik eğitim kurumlarında

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Devlet Konservatuvarı'nca, Türk musiki değerlerinden zaman içinde değişime uğrayan ve kullanılmayan bölümlerinin belirlenerek, müzik eğitim kurumlarında kullanılmasına yönelik projesi kapsamında tespit edilen kültür ürünleri, CD olarak kayıt altına alındı.

Proje Yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Emel Funda Türkmen, yaptığı açıklamada, Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Koordinasyon Birimi'nin desteklediği AKÜ Devlet Konservatuvarı'nın "Az Kullanılan Makamların Mesleki Müzik Eğitimi Kurumlarında Kullanılabilirliğine Yönelik Bir Araştırma" projesinin, 2010-2011 yılında yürütülen çalışmalar sonucu tamamlanmasının ardından, elde edilen ve derlenen kültür ürünleri, geleceğe taşınması amacıyla CD olarak kayıt altına alındığını kaydetti.

Reklam
Reklam

Yüzyılların birikimi sonucu oluşan Türk müzik kültüründe, geçmişten günümüze aktarmada pek çok yöntemler kullanıldığını ve birikiminin büyük bir bölümününün günümüze aktarıldığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Türkmen, şöyle konuştu:

"Türk kültür mirasının somut olmayan ürünlerini oluşturan bu birimin, korunması ve yaşatılması büyük çaba gerektiriyor. Derin bir birikime sahip olan ürünlerini büyük bölümü, yazılı olmamasına rağmen bugüne kadar yaşatabilmiştir. Bazı makam veya eserler giderek daha az kullanılması sonucu, eğer notaya alınmamış ise unutulması söz konusudur ve oldukça büyük bir miktar eser kültürel değerlerimiz arasındaki yerini alamadan kaybolmuş. Buradan yola çıkarak, az kullanılan makamların mesleki müzik eğitimi verilen kurumlarda kullanılabilirliğine yönelik yapılan araştırmalar sonunda ele alınan makamlar, projemiz kapsamında çeşitli açılardan irdelenerek ve seslendirilerek kalıcılığı sağlandı. Seslendirilen bu kültür ürünleri, CD olarak kayıt altına alınarak somut bir yapı kazandırıldı ve internet ortamında paylaşıldı. Projeyle, Türk müzik kültürünün unutulmaya yüz tutmuş ürünleri günümüze taşındı."

Reklam
Reklam

Yrd. Doç. Dr. Türkmen, proje kapsamındaki çalışmaların, AKÜ Devlet Konservatuvarı öğretim görevlileri, öğrencileri, mezunları ve konuk sanatçılardan oluşan büyük bir ekip tarafından titiz bir şekilde gerçekleştirildiğini kaydetti.

Sorumluluğunu ve müzik yönetmenliğini öğretim görevlisi Burak Kaynarca'nın yaptığı projede, Emre Soylu, Ertan Doğangönül, Feridun Gündeş, Hüseyin Yalçın, Suat Erbay, Kaan Ayhan, Kenan Savaş, Meriç Düzbüş, Okan Murat Öztürk, Ömer Bildik, Özlem Elitaş, Suat Kuş, Tevfik Bilen, Timuçin Çevikoğlu, Tunisa Yeşilçay ve Yavuz Tutuş yer aldığı bildirildi.

Muhabir: Serdar Yılmaz / Deniz Açık

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz