Az uyku alzaymıra yakalanma riskini artırıyor

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Öztürk: -"Belirli bir yaş üzerinde, özellikle 6 saatten daha az uyumamalı ve uykumuzdan fedakarlık etmememiz gerekiyor. Çünkü uyku sırasında beyinde bir temizlik meydana geliyor. Gündüz beynimiz çalışırken beta amiloid dediğimiz bir madde sinir hücreleri arasında birikiyor ve uyku sırasında bu maddenin temizliği söz konusu"

EDİRNE (AA) - GÖKHAN BALCI - Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Öztürk, 50 yaş ve üzeri bireylerde 6 saatten az uyumanın alzaymıra yakalanma riskini yüzde 30 artırdığını söyledi.

Öztürk, AA muhabirine, alzaymır hastalığıyla uyku arasında önemli ve güçlü ilişkilerin olduğunu belirtti.

Son dönemde yapılan birkaç çalışmanın, 50 yaş üzeri bireylerde günde 6 saatten az uyumanın alzaymıra yakalanma riskini yüzde 30 artırdığını gösterdiğini anlatan Öztürk, "Belirli bir yaş üzerinde, özellikle 6 saatten daha az uyumamalı ve uykumuzdan fedakarlık etmememiz gerekiyor. Çünkü uyku sırasında beyinde bir temizlik meydana geliyor. Gündüz beynimiz çalışırken beta amiloid dediğimiz bir madde sinir hücreleri arasında birikiyor ve uyku sırasında bu maddenin temizliği söz konusu." dedi.

Reklam
Reklam

Öztürk, alzaymırın, beta amiloid birikimi temizlenemediğinde sinir hücreleri arasındaki ilişkinin ve iletişimin bozulmasından kaynaklanan bir durum olduğunu ifade etti.

Son dönem yapılan çalışmada beyindeki beta amiloid işaretlenerek ve görüntüsü çekilerek özellikle beynin hipokampus ve talamus bölgelerindeki birikiminin gösterildiğini aktaran Öztürk, şöyle devam etti:

"Beta amiloidin sadece bir gece uykusuz kalan bireylerde bile yüzde 5-10 civarında daha fazla biriktiği bulundu. Bu bölgeler alzaymır hastalığında en erken etkilenen bölgeler olarak da biliniyor. O yüzden yeteri kadar uyku uyumadığımız zaman beynimizde gündüz olan beta amiloid birikiminin temizliği bozuluyor, bu da alzaymıra yatkınlık yaratıyor."

- "Müzik terapi" alzaymır tedavisinde kullanılıyor

Öztürk, yaşlı bireylerin emeklilik döneminde meşguliyetlerinin azalması nedeniyle gündüz uykularının görüldüğünü, bunun da gece uykusunun süresini kısalttığını belirtti.

Müzik terapinin de alzaymır tedavisinde dünyada yaygın olarak kullanıldığını ifade eden Öztürk, şunları kaydetti:

Reklam
Reklam

"Nörolojik müzik terapi denilen ve altında 20'nin üzerinde teknik olan bir alan var. Burada her hastalıkta olduğu gibi alzaymır hastalarında da konulacak hedefler doğrultusunda müzik terapi girişimleri yapılabilir. Burada beynin müziği kullanırken tüm devrelerini kullanmasından yararlanıyoruz. Dolayısıyla alzaymır hastalarında bellek güçlendirmek için veya bellek kayıplarının azaltılması ve dejenerasyon hızının yavaşlatılması anlamında ya da alzaymır hastalarının duygu durumlarının düzeltilmesi anlamında müzik terapinin oldukça önemli katkılar sağladığını biliyoruz."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz