"Azalan su Türkiye için felaket tehdidi"

İngiliz The İndependent gazetesi, Konya bölgesinde yaşanan kuraklığa dikkat çekerek "Bir çevre felaketi Türkiye'nin ortasını tehdit ediyor" ifadesini kullandı.

The İndependent "Azalan su, Türkiye için felaket tehdidi" başlıklı haberinde Konya bölgesinde kuraklığa bağlı azalan suyun yarattığı sorunlara dikkat çekti. Bölgede çok sayıda gölün çok olduğuna işaret eden gazete, azalan suyun Konya ovası en büyük sorununu oluşturduğunu kaydetti.

Jeoloji uzmanları ve çiftçilerin görüşlerine yer verildiği haberde "Tüm ovada son 25 yıldır ortalama olarak 27 metre olan su düzeylerindeki düşüş, felaket sonuçlarına yol açtı. Düzinelerce göl, yabani kuşları ile birlikte yok oldu. Diğerleri ise, ovanın ortasında bulunan bin 500 kilometre karelik tuzlu göl dahil olmak üzere, hızlı bir biçimde küçülüyor" denildi.

Reklam
Reklam

"İŞLER BÖYLE GİDERSE BÜTÜN OVA 30 YILDA ÇÖL OLUR"

The independent'e konuşan Jeoloji Mühendisler Odası Konya Şübesi Başkanı Tahir Nalbantçılar da, "Eğer işler böyle giderse, bütün ova 30 yıl içerisinde çöl olacak" uyarısını yaptı. İngiliz gazetesi de, BM tarafından bir süre önce yayınlanan bir raporda Konya bölgesinin küresel ısınmaya "çok hassas" olarak tanımlandığına dikkat çekerken de suyun azalmasının "reel nedeni"nin bölgenin pancar ve mısır üretimine yönelmesinin olduğunu yazdı.
"HUBUBAT SÜBVANSİYONLARI ADETA KALKTI ÇİFTÇİ PANCARA YÖNELDİ"

Konya ovasının eskiden "Türkiye'nin ambarı" olarak bilindiğini kaydeden gazete, hububat için verilen sübvansiyonların adeta yok olması ile çiftçilerin hayatlarını kazanmak için çok daha su gerektiren ürünlere yöneldiklerini belirterek pancarın hububat göre beş kat daha suya ihtiyacı olduğunu vurguladı. Birçok çiftçinin bunun sürdürülemez olduğunu bildiğini ancak başka çarelerinin olmadığına inandığını belirten gazete, dünyanın korunması için çalışmalar yapan WWF'nın Ankara'daki uzmanı Çağrı Deniz Eryılmaz'ın da sürdürülebilir tarım konusunda iki yıldır hükümet kuruluşları ve çiftçiler ile müzakereler yaptıklarını anlattığını kaydetti.
Nalbantçılar da, en büyük sorunu bürokrasinin oluşturduğunu savunarak su ile ilgilenen 15 farklı kuruluşun bulunduğu ve hepsinin kendi yetkileri konusunda aşırı titiz olduğunu da söyledi. Buna karşın gazete, hem Eryılmaz'ın, hem de Nalcantçılar'ın Konya'nın çöl dönüşmesinin önlenebileceği konusunda iyimser olduklarını yazdı.

Reklam
Reklam

ANKA