Azap Gölü kurtarılmayı bekliyor

AYDIN (İHA) - Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD), Bafa Gölü yakınında ve Söke İlçesi'ne bağlı Avşar Köyü'nün yanında bulunan bölgenin en önemli sulak alanlarından Azap Gölü'nün kurtarılması çağrısında bulundu.

Yok olmaya yüz tutan Azap Gölü'nün ekosistem açısından büyük önem taşıdığını belirten EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, tehdit altında olan bu önemli sulak alanın mutlaka koruma altına alınması gerektiğini söyledi. Biyolojik çeşitliliklerin kazandırmış olduğu zengin doğa müzeleri olarak kabul edilen sulak alanların, doğal işlevleri ve ekonomik değerleriyle çok önemli ekosistemler olduğuna dikkati çeken Sürücü, "Koruma statüsü bulunmadığı için ülkemizdeki birçok sulak alan yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır" dedi.

Reklam
Reklam

Birçok gölde kuruma ve çölleşme başladığını anlatan Sürücü, bölgedeki sulak alanların çok az olduğuna dikkat çekerek, "Sulak alanlarımızdan Büyük Menderes Deltası ve Bafa Gölü'nde uluslararası koruma statüsü bulunmaktadır. Ancak, bu alanlar koruma altında olmasına rağmen birçok tehditle karşı karşıyadır. Çok küçük sulak alandan bir tanesi de, Kuşadası'na bağlı Güzelçamlı Beldesi'nin denize yakın bölgesinde yer almaktadır. Kış aylarında birçok su kuşu burada barınmaktadır. Ancak Kuşadası'ndan itibaren devam eden kötü yapılaşma, buradaki ekolojik denge üzerinde olumsuz etki yapmıştır. Güneyde kalan dağlardan gelen yaban hayvanlarının sulak alana girişi engellenmiştir. Yazın sivrisineklerden bunalan çevre sakinleri, sulak alanda birçok kimyasal ilaç kullanarak, buradaki yaban yaşamını etkilemektedir. Bölgemizde koruma statüsü bulunmayan Büyük Menderes Deltası ve Bafa Gölü'nden sonra 3. büyük sulak alan Azap Gölü'dür. Azap Gölü'nün yüzölçümü 29 kilometrekaredir. Bafa Gölü'nün kuzeyinde olup, rakımı 7 metredir" diye konuştu.

Reklam
Reklam