Azerbaycan'da Dalan'a fahri doktora unvanı

Bakü (AA) - Yeditepe Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı ve eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Bedrettin Dalan, ulusların varlıklarını sürdürebilmelerinde dilin büyük önemi bulunduğunu vurgulayarak, "Kimliğimize sahip çıktığımız oranda var oluruz, bunun da öncelikli şartı dildir" dedi.

Çeşitli temaslar için Bakü'de bulunan Dalan, Azerbaycan Hazar Üniversitesi tarafından kendisine fahri doktora unvanı verilmesiyle ilgili toplantıda yaptığı konuşmada, Türk milletinin yaşamında Türkçe'nin vazgeçilemez ve ihmal edilemez bir ağırlığı bulunduğunu anlatarak, "Şovenist değilim, ırkçı Türkçü değilim, ama kültür Türkçüsüyüm" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Türk milletinin tarihi izlerinin bugünkü birçok devlet ve ulusta var olduğunu söyleyen Dalan, Hint tarihinden Gaznelilerin ve Babürlerin, Yunan, Avrupa tarihinden Osmanlı'nın, Rus tarihinden genel olarak Türklerin çıkarılması durumunda geriye bir şey kalmayacağını savundu.

Türk tarihindeki bilimsel ve kültürel çalışmalara da değinen Dalan, dünyada ilk üniversitenin Semerkant'ta kurulduğunu, İbni Sina'nın modern tıbbın, Farabi'nin modern müziğin kurucusu olduğunu dile getirdi.