Azerbaycan'da "hüzün" günü

BAKÜ (İHA) - Azerbaycan'da, 20 Ocak 1990 tarihinde Ruslar tarafından şehit edilen Azeriler, 'hüzün günü' adı altında dualarla anıldı.

20 Ocak 1990'da, Azerbaycan'ın bağımsızlığı talebiyle meydanlara toplanan Azeri halkının üzerine, başkent Bakü'de Rus ordusu tarafından silahla ateş açılmıştı. Açılan ateşler sonucu 131 Azerbaycan vatandaşı şehit olmuş, 770 kişi de yaralanmıştı. Yüzlerce Azeri vatandaşı, saldırı sonrası kayıplara karışmıştı. Azerbaycan Devlet Televizyonu ve Radyosu vericileri patlatılmış, ülkenin sesini dünyaya duyurması engellenmişti.

Reklam
Reklam

Bugün Azerbaycan halkı, şehitlerinin 14. yıldönümünü anıyor. Sabahın erken saatlerinden itibaren halk, Bakü'deki şehitliğe gelerek, mezarlar üzerine çicek bıraktı. Şehitler için dualar edildi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de şehitliğe gelenler arasındaydı. İlham Aliyev, 20 Ocak şehitlerinin mezarlarına çelenk koyarak saygı duruşu yaptı. Aliyev, daha sonra Azerbaycan'da bulunan yabancı ülke büyükelçileri ve askeri ataşeleri ile tek tek görüşerek, onların başsağlığı dileklerini kabul etti.

Basın mensuplarının sorularını da cevaplandıran İlham Aliyev, "Azerbaycan halkı, 20 Ocak 1990 tarihini hiçbir zaman unutmayacaktır. O gecenin şehitlerini unutmayacaktır. Biz her zaman onların adını yüksekte tutmalıyız. Onlar, Azerbaycan'ın bağımsızlığı için kendi canlarından geçen ilk şehitlerdir" dedi.