Azerbaycan'da seçimler için yeni sistem

BAKÜ (İHA) - Azerbaycan'da 6 Kasım'da yapılacak parlamento seçimlerinde, Multimedya Enformasyon ve Teknoloji Merkezi, "Devlet Otomatikleştirilmiş Enformasyon Sistemi"ni kullanacak.

Söz konusu sistemle, seçim gözlemcileri ve basın mensupları, Azerbaycan'ın her bir yerinde yapılan oylamanın gidişatını takip etme kolaylığına sahip olacak. Merkezin oluşturduğu bilgisayar sistemlerine devlet memurlarının yaklaşması yasaklandı. Konu ile ilgili olarak Bakü Basın Merkezi'nde bir toplantı düzenleyen Devlet Seçimler Enformasyon Merkezi Başkanı İgbal Babayev, "Bu sistemi oluşturmakta esas amacımız, seçimlerde şeffaflığı sağlamak. Sistem öyle oluşturulmalı ki, çok kolay izlenebilsin. Bu uygulamanın önemli unsurlarından biri, bilgileri zaman kaybetmeden yayımlaması ve sisteme devlet memurlarının, bölge valilerinin müdahalesinin önlenmesi" dedi.

Reklam
Reklam

Babayev, sistemle ilgili uygulamaların Bağımsız Devletler Topluluğu ülkeleri ile sürdürüldüğünü belirterek, "Sistemin çalıştırılması şartları da, Merkezi Seçim Komisyonu tarafından oluşturulmaktadır" dedi.

Söz konusu sistem, 2000 yılında dönemin Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in talimatı üzerine kurulmuş ve aynı yıl parlamento seçimlerinde kullanılmıştı.