Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçisi Bağırov ATO'yu Ziyaret Etti

Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçisi Faik Bağırov Adana Ticaret Odası'nı (ATO) ziyaret etti.

Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçisi Faik Bağırov Adana Ticaret Odası'nı (ATO) ziyaret etti.

ATO'dan yapılan yazılı açıklamada, Büyükelçi Bağırov, ziyarette yaptığı konuşmada, Türkiye ile mevcut ticaret potansiyelinin, olması gerekenin çok altında gerçekleştiğini belirtti.

Azerbaycan'ın 2006'dan bu yana dünyada en hızlı büyüyen ülkeler arasında bulunduğunu ifade eden Bağırov, Türkiye'nin de benzer çizgide ilerlemesine karşın, bu artıların yatırım ve ticarete gerektiği gibi yansımadığını öne sürdü. Bağırov, el ele verip, birlikte kalkınmanın yollarının bulunması gerektiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

Reklam
Reklam

"İki dost ve kardeş ülke, uzun süreden beri 'Bir Millet İki Devlet' mantığıyla hareket edilmesine karşın yakalanan bu ivme yatırım ve ticarete yeterince yansıtılamadı. Azerbaycan'da enerji, ulaştırma, telekomünikasyon ve inşaat alanlarında müthiş yatırımlar var. Bu yatırımların hayata geçmesi sürecinde Türk iş adamlarını yanımızda görmek istiyoruz. Özellikle tarım alanlarının işlenmesi konusunda Türk iş adamlarının deneyimlerine ihtiyacımız var. Yapılan araştırmada aynı büyüklükteki alandan Azerbaycan'daki çiftçi 3 verim alırken, Adana'da bu verimin yaklaşık 5 katı buluyor. Adana ile ticaret potansiyelimizin tam anlamıyla değerlendirilmesi için karşılıklı heyetler oluşturmalıyız. İkili görüşmelerin de yer aldığı organizasyonlardan, inanıyorum ki iki ülkenin iş adamları en üst seviyede yararlanacaktır."

ATO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Atila Menevşe de Adana'nın, dünyada gelişen önemli sanayi ve ticaret merkezlerinden biri olduğunu belirtti.

Menevşe, "18. yüzyıldan itibaren sanayileşmeye başlayan Adana, İstanbul'la birlikte Türkiye'nin ilk sanayileşen kentidir. Adana'nın 2012 mart ayı sonu itibariyle 12 aylık ihracat toplamı 1 milyar 755 milyon dolardır. Adana 2012 yılı ocak ve mart döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 artış kaydetmiştir. Adana, özellikle tekstil, konfeksiyon, makine, makine ekipman ve yedek parça, otomotiv, mobilya, inşaat, kimya, yaş sebze-meyve ve narenciye ihracatında Türkiye'nin önde gelen kentlerindendir. İlimizin Azerbaycan'a ihracatı ise 25 milyon 740 bin dolardır" ifadeleri kullandı.

Reklam
Reklam

Menevşe, BTC petrol boru hattının sonlandığı nokta olan Adana'nın, 14.5 milyar dolar yatırım değeriyle Türkiye'nin en büyük petrokimya tesisine ev sahipliği yapacağına dikkati çekti.

Türk-Azerbaycan İş Konseyi Başkanı Cengiz Gül de Azerbaycan'a yatırım yapmak isteyen Türk iş adamları için çeşitli teşvikler uygulandığını bu ülkeye giden bir iş adamının tek belgeli sistem sayesinde, 3 gün içerisinde şirket kurabilip hemen faaliyete başlayabildiğini bildirdi.

Toplantıda Menevşe tarafından Büyükelçi Bağırov ve Gül'e, günün anısına Adana Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hazırlanan rölyefler hediye edildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: