Azerbaycanlı Yönetmenin ‘hoca’ Filmi İlgi Gördü

49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin özel gösteriminde yer alan Azerbaycanlı yönetmen Vahid Mustafayev’in...

49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin özel gösteriminde yer alan Azerbaycanlı yönetmen Vahid Mustafayev’in 1992 yılı Hocalı katliamını konu aldığı ‘Hoca’ filmi Antalya’da gösterime girdi.

Antalya 2000 Plaza Sinemasında gösterime giren ‘Hoca’ filmi, 26 Şubat 1992 yılında Ermenilerin Hocalı’da savunmasız halkı nasıl katlettiğini konu alıyor.

Antalya’daki gösterimin ardından filmin dünyanın çeşitli ülkelerinde de vizyona gireceği bildirilirken, filmin galasına çok sayıda Azerbaycanlı vatandaşın katılması dikkat çekti. Filmde kullanılan görsel efekt ve savaş sahneleri izleyicilerden tam not aldı.

Reklam
Reklam

Filmin gala töreninin ardından bir açıklama yapan Azeri yönetmen Vahid Mustafayev de Hocalı katliamının sadece Azerbaycan halkının değil tüm Türk dünyasının kanayan bir yarası olduğunu kaydederek “Tüm halklar savaşla karşı karşıya oldukları zaman değerlerini kaybediyor, büyük acı yaşıyorlar. Bugün dünyanın birçok yerinde ya savaş var ya da başlama arefesinde. Biz bu filmle sadece savaşın ne olduğunu ve neleri kaybettirdiğini anlatmak istedik. Düşünüyorum ki bu film Türk izleyicilerinin de ilgisini çekecektir” dedi.

Filmin Azerbaycan’dan sonra ilk defa Türkiye’de gösterime girdiğini söyleyen yönetmen Mustafayev, Mısır, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa’dan teklif aldıklarını da belirtti. Mustafayev, ‘Hoca’ filminin Türkiye’den sonra Kasım ayında Kahire’de gösterime gireceğini ardından ABD ve Avrupa ülkelerine gideceğini belirtti.

‘Hoca’ filminin gösterimi sırasında izleyiciler arasında yer alan Belarus’un Antalya Fahri Konsolosu Laçin Mirza, filmden çok etkilendiğini söyledi. 20 yıldır kanayan bir yara olan Hocalı’nın Azerbaycan toprağı olduğunu ifade eden Laçin Mirza, şöyle konuştu: “İnşallah Hocalı tekrar Azerbaycan’a geri verilir. Filmi izledikten sonra söyleyecek bir şey yok diye düşünüyorum. Herkesin bu doğruları bilmesi lazım.”

Reklam
Reklam

Azerbaycan ordusunda 9 yıl görev yaptığını söyleyen Cahangir Gadimov ise savaşın içerisinden çıkmış biri olarak filmi izlerken çok duygulandığını söyledi. Katliam sahnelerini izlerken olayları tekrar yaşamış gibi hissettiğini kaydeden Gadimov, “İnşallah bir daha savaş yaşamayız” dedi.

Hocalı katliamını anlatan böyle bir filmi ilk defa izlediğini söyleyen Aylin Yılmaz ise şunları söyledi: “Film çok güzeldi, duygusaldı, tutamadım kendimi. Katliamdan tabii ki haberimiz vardı, ama bu kadar detaylı olarak ilk defa izliyorum. Çok acı gerçekten.”

Azerbaycan’dan sonra ilk defa Türkiye’de gösterime giren ‘Hoca’ filminin konusu şöyle: “Evlenmek üzere olan genç çift Aliakbar ve Gunel düğünlerini Bakü'de planlarken, Karabakh'da Aliakbar'ın kasabasına bir saldırı planlanmaktadır. Düğün hazırlıkları tüm hızıyla sürerken, hâla askerlik görevini yapan Aliakbar ve arkadaşları, hiç gelmeyen destek ordusunu beklemektedir. Gelinin babası ziyaretçileri ağırlarken, bir yüzük ve ufak bir oğlan çocuğu, çılgına dönmüş Gunel'e umut verir. Bir aşk, savaş ve aksiyon filmi olan Hoca, günümüzde hâla gündemde olan soruları soruyor; Savaşa kimin ihtiyacı var ve sonuçları nelerdir?”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: